Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Srebrenitsa Katliamı'na Emperyalistler Göz Yumdu!

ABD ve İngiltere'nin gizli bir anlaşma sebebiyle tehditten haberdar oldukları halde Srebrenitsa katliamına müdahale etmediği ortaya çıktı 

06 Temmuz 2015
Srebrenitsa Katliamı'na Emperyalistler Göz Yumdu!

Son yüzyılın en büyük katliamlarından bir olarak gösterilen Srebrenitsa soykırımı 20’nci yılına girerken katliamla ilgili yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. ABD ve İngiltere’nin Srebrenitsa’ya yönelik katliam tehditlerinden haftalar önce haberdar olduğu ancak önleme yoluna gitmediği belirtiliyor.
 
Bosna Hersek'te 8 binden fazla Boşnak Müslümanın öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı sırasında, koalisyon ülkeleri arasındaki gizli anlaşma nedeniyle hava operasyonu yapılmadığı ortaya çıktı. Fransa, İngiltere ve ABD arasında 1995 yılı Mayıs ayında imzalanan gizli anlaşma nedeniyle Srebrenitsa'ya hava desteği verilmedi. Bu anlaşmanın İngiliz ve Fransız askerlerin Sırplar tarafından kaçırılması üzerine yapıldığı belirtiliyor.
 
25 Mayıs 1995'te çoğunluğu İngiliz ve Fransızlardan oluşan 400 BM askeri düzenlenen bir hava saldırısına misilleme olarak Sırplar tarafından rehin alındı. İki gün sonra ise ABD Başkanı Bill Clinton ve Fransa Cumhurbaşkanı Jack Chirac ile İngiltere Başbakanı John Major bir telefon görüşmesi yaparak Sırplara karşı NATO'nun hava saldırılarının askıya alınmasını kararlaştırdı.
28 Mayıs 1995'te ise üç ülkenin yetkilileri bir araya gelerek telefonda alınan kararı resmileştirerek bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın gizli kalması kararlaştırıldı.
 
Temmuz ayında Srebrenitsa'ya yönelik tehditler çok açık olmasına rağmen bu anlaşma gereği hava saldırısı düzenlenmedi ve 8 binden fazla Müslüman Boşnak katledildi.
 
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.