İran'ın nükleer programıyla ilgili P5+1 grubuyla Tahran arasında yapılan müzakerelerde anlaşmazlıklar aşılamadı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry taraflar arasında temel farklılıkların sürdüğünü söyledi. Kerry'nin açıklaması İran Dışişleri Müsteşarı Abbas Arakçı'nın benzer yöndeki sözlerinin ardından geldi.
Arakçı cumartesi günü önemli sorunların çözüme kavuşturulamadığını vurgulamış, Batı'nın müzakereleri "aşırı" talepleriyle sekteye uğratması halinde masadan kalkmaya hazır olduklarını söylemişti.
John Kerry, Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Komiseri Catherine Ashton, Fransa Dışişleri Bakanı Lauren Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmek ve tıkanan müzakerelere yeniden ivme kazandırmak üzere pazar sabahı müzakerelerin son turu için Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gitti.
Toplantı öncesinde konuşan Kerry, Tahran ile yaşanan görüş ayrılıklarını vurguladı, "İlerleme sağlayabilecek miyiz göreceğiz" dedi. Hague de iyimser mesajlar vermedi. "Bugün bir sonuç almamız çok olası görünmüyor" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Güven çift şeritli bir yoldur." diyerek İran'a tek taraflı yaklaşımı kınadı. Zarif,“Bu sefer gelecek Pazar gününe kadar tarih yazabiliriz. Güven iki taraflı bir yoldur. Sonuca ulaşmak için iki tarafın da endişeleri göz ününde bulundurulmalıdır” diye yazdı.
“Biz karşı tarafı suçlu gösterme oyununa girmeyeceğiz. Bu çok düşük bir siyasettir ve benim üslubum değildir. Ben samimi olarak bir sonuca ulaşmak içi bu görüşmelere katılıyorum. Aynı şekilde karşıdan da beklentimiz budur” diyen Zarif, bu bakış açısıyla sorunları çözülebileceğini belirtti.
ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin'in oluşturduğu BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan P5+1 grubuyla İran arasındaki müzakerelerde anlaşma için belirlenen son tarih 20 Temmuz.
Sürenin dolmasına bir hafta kala taraflar arasındaki "temel anlaşmazlıkların" tam olarak ne olduğuyla ilgili resmi açıklama yok. P5+1 İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlandırmak istiyor. Anlaşma sağlanırsa İran bu faaliyetleri kısıtlı miktarda ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gözetiminde yapacak. Bunun karşılığında da Tahran'a yönelik ambargolar kaldırılacak.
Taraflar geçen yıl kasım ayında anlaşmaya varma konusunda 20 Temmuz'u son tarih olarak belirlemişti. Bu tarihte anlaşmaya varılamazsa tarafların anlaşması halinde sürenin uzatılması söz konusu. Ancak bunun için temel sorunların da giderilmesi gerekiyor. Batı İran'ın nükleer programını askeri amaçlı kullanacağı endişesi taşıyor. İran ise programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor ve tüm faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na açık olduğunu bildiriyor.