Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Libya Bölündü

Arap Baharı?yla kaosa süreklenen Libya, Kaddafi yönetimindeki günlerini arıyor. Yaklaşık 150 aşiretin var olduğu ülke, Kaddafi?den sonra bir türlü durulmadı. Güney Libya?daki aşiretler Fizan bölgesini ?federal bölge? ilan etti.  

28 Eylul 2013
Libya Bölündü

Libya Arap Baharı projesiyle iç savaşa mahkum edilen İslam ülkelerinden sadece biri. Libya’da şimdilerde kan gövdeyi götürüyor. Her gün onlarca insan çeşitli saldırılarda hayatını kaybediyor.

Kaddafi’den sonra kurulan geçici yönetim ülkedeki sorunlar karşısında çaresiz kalmış durumda. Oluşan yönetim boşluğu ülkeyi kaosun içerisine sürekledi. “Demokrasi” vaadiyle Libya’yı bugün içinde bulunduğu duruma sürükleyen ülkelerden ise hiçbir ses çıkmıyor. ABD, Fransa ve Türkiye Kaddafi’ye karşı Libya’nın NATO tarafından bombalanmasına destek vermişlerdi. Bu müdahale Libya’yı bölünmenin eşiğine getiren süreci başlatmış oldu. Bugün Libya’da artık aşiretler özerkliklerini ilan etme noktasına gelmiş durumda.

Fizan bölgesi Libya’dan kopuyor

Libya’nın güneyindeki Fizan bölgesinde bulunan kabileler, Fizan’ı “Birleşik Federal Bölge” ilan etti. Ülkenin güneybatısındaki Obari beldesinde kabile liderlerini bir araya getiren forumun kapanışında yapılan yazılı bildirgede, Fizan’ın “federal bölge” ilan edilmesinin, Ulusal Genel Kongre’nin (geçici meclis) performansının zayıf olması ve hükümetin, başta Fizan olmak üzere Libya halkının taleplerini yerine getirmemesinden kaynaklandığı belirtildi. Bildirgede, ilan edilen “Yüksek Sosyal Konsey’in” bölgede, ordu, polis ve yargıyı etkinleştirmek, sınır, petrol ve gaz kuyuları ile su kaynaklarını korumakla yükümlü olacak bir askeri yönetici seçeceği kaydedildi.

Kapanış bildirgesinde, “Libyalılar arasında hukuk ve yükümlülükte ayrımcılık kararları” diye nitelendirilen kararların tanınmadığı belirtildi. Fizan’daki Kabileler, Aşiretler ve Toplumsal Varlıklar Forumu Hazırlık Komisyonu Başkanı Ahmed İbrahim de “Biz  Fizan’da ve gerçekte hükümetin yok olduğunu görüyoruz. Eğer var olsaydı federal seçeneğini sunmazdık” dedi.

BOP’un amacına hizmet edildi

ABD’nin İslam coğrafyasındaki tüm ülkeleri parçalamayı hedefleyen Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi’nin hedefleri hızla gerçekleşiyor. Afganistan, Irak, Pakistan, Mısır, Tunus, Libya, Yemen ve Suriye bugün bu projeler sebebiyle küçük büyük sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmış durumda. Bu projelerde ABD’nin eş başkanı olarak görev alan Türkiye hükümeti İslam ülkelerini hedef alan bu planlara terddütsüz desteğini sürdürüyor.

Irak işgalinde ABD’ye destek veren Türkiye hükümeti, Afganistan, Libya ve Suriye konusunda da eşbaşkanlığın gereğini yerine getirmeye devam ediyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.