Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Tunus İçişleri Bakanı Osman Cerendi, Suriye’ye savaşmak için giden gençlerin çoğunlukla yasadışı yollarla ülkeyi terk ettikleri için kesin bir rakam veremediklerini belirterek savaşmak için Suriye’ye giden Tunuslu sayısının en fazla 800 civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Tunus’taki sivil toplum kuruluşları ve muhalif partiler, 2011 yılının şubat ayında Suriye ile diplomatik ilişkilerini kesen Tunus yetkililerini, Suriye’ye giden Tunuslularla ilgilenmemekle suçluyorlar.
İçişleri Bakanı Osman Cerendi, Suriye’deki Tunusluların ülkeye geri dönmesi için Lübnan konsolosluğunun kullanılabileceğini belirterek dışişleri bakanlığının Suriye cezaevlerindeki Tunusluların durumu konusunda bilgi almak için Suriyeli yetkililerle bir şekilde temas kurması gerektiğini söyledi.
Tunus savcılığı, mart ayı ortalarında Suriye’ye militan gönderen şebekelerle ilgili olarak geniş kapsamlı bir soruşturma başlatmış ve sınırlardaki güvenlik önlemlerini arttıran Tunus içişleri bakanlığı, mart sonundan bu yana binden fazla Tunuslunun Suriye’ye gitmesinin engellendiğini açıklamıştı.
Tunus İçişleri Bakanı Osman Cerendi, yasal yollarla Suriye’de bulunan Tunuslu sayısının 1500 kişi olduğunu açıkladı.
Tunus’taki sivil toplum kuruluşları, Suriye’ye militan gönderen şebekelerin camilerde örgütlendiğini ve bunlara Katar tarafından maddi destek sağlandığını öne sürüyor.
Öte yandan Suriye ordusunun İdlib'in Eriha bölgesinde düzenlediği operasyonda Ebu Katade ve Halid Habbaşu adlı Tunuslu Nusra Cephesi militanları öldürüldü.
ABD’nin desteklediği muhalifler halk desteğinden yoksun
Kudsu’l Arabi gazetesinin haberine göre Suriye ile ilgi değerlendirmelerde bulunan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Amerika’nın toplumsal desteğe sahip olmayan muhalifleri desteklediğini söyledi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak önceliklerinin Nusra Cephesi ile diğer terörist grupların Kürdistan Bölgesine sızmasını önlemek olduğunu belirten Barzani, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt gruplara verilen desteğin ise saldırıya değil, kendilerini savunmaya yönelik olduğunu söyledi.
Neçirvan Barzani, Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek Suriye’deki sorunun diyalogla çözülmesinden yana olduklarını ifade etti.
Amerika’nın Suriye politikasını da eleştiren Barzani, “Amerika’nın Suriye’de neyin peşinde olduğu belli değil; çünkü Amerika Suriye halkının yüzde 20-25’ini destekliyor” dedi.
Barzani, Amerika tarafından desteklenen Suriyeli muhaliflerin Suriye’de yüzde 15-25 arasında bir halk desteğine sahip olduğunu söyledi.
YDH
13 Mayıs 2013