Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Altın Ticareti Yeniden Başladı

İran ve Türkiye arasında altın ticareti, Amerika'nın yaptırımlarına rağmen yeniden başladı. 

04 Nisan 2013
Altın Ticareti Yeniden Başladı

İran Devlet Televizyonu'nun Tasnim Ajansı'na dayandırdığı habere göre, Amerika'nın yaptırımlarına rağmen Türkiye'nin İran'a altın ihracatı şubat ayında da devam etti.  Şubat ayında Türkiye, İran'dan aldığı doğalgaz karşılığında İran'a altın sattı. Bu rakamın 120 milyon dolar civarında olduğu bildiriliyor.

Amerika ve batılı müttefikleri İran'ın nükleer enerji faaliyetlerini önlemek için  İran'ın nükleer teknolojiden askeri amaçlı yararlanmaya çalıştığını iddia ederken İran ise nükleer çalışmalarının tamamen uluslar arası atom enerjisi kurumunun gözetiminde sürdürdüğünü bildirmektedir.

Amerikan Maliye Bakanlığı 6 şubat tarihinde İran aleyhindeki yaptırımları daha da arttırmak amacıyla İran'ın ham petrol satışına yeni yasaklar koymuştu.

Ama, Amerika'nın bu yaptırımlarına karşı Türkiye ve çok sayıda ülke karşı çıkarken Türkiye  sanayi bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Amerika'nın yaptırımlarını dikkate almayarak İran'la karşılıklı çıkarlar ilkesinde  ticari ve iktisadi  ilişkilerini sürdüreceğini bildirmişti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Türkiye'nin İran'dan  doğalgaz alımını  azaltamayacağını ve aksine İran'la enerji alanındaki ilişkilerin ülkemizin lehine olduğunu bildirerek yaptırımlara  karşı çıkmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak ayında Türkiye, ABD’nin yaptırımları nedeniyle İran’a altın ihracatı yapmamıştı. ABD’nin uyguladığı yaptırımların bir nedenini de İran’ın sağladığı enerji kaynakları nedeniyle Türkiye’nin altın olarak ödeme yapmaması oluşturuyor.

Uygulanan yaptırımlara rağmen ABD Türkiye’ye, İran’la ticari anlaşma yapmak için geçici imkân sağladı. Banka sektörü uzmanlarının görüşlerine göre Ocak ayında İran’a altın ihracatının yapılmaması, Türkiye’nin bu konudaki aşırı ihtiyatlı davranışından kaynaklanıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.