Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ehlibeyt ile Tanışan Bolloten Zeynebiye'de (Foto)

Hristiyan olarak doğan fakat, İslam ile şereflenip, kısa süre sonra da Şii mezhebini seçen John Bolloten Zeynebiye'yi ziyaret etti.  

16 Mart 2013
Ehlibeyt ile Tanışan Bolloten Zeynebiye'de (Foto)

Bolloten, Müslüman ve ardından Şii olma serüvenini Zeynebiye.com'a şöyle anlattı:

İsmim John Bolloten, 47 yaşındayım. Türkiye'ye İngiltere'den geliyorum. İngiltere devletinin sosyal alanda toplum dışı yaşayan insanları koruma, topluma kazandırma adına açılan devlet vakfında çalışıyorum. Hristiyan olarak doğdum, dedem Ukraynalı bir Musevi, eşim ise Etiyopyalı.

Hayatımın büyük bir bölümünü inançsızca yaşadım. Otuzlu yaşlarımın başlangıcında yaşadığım mahalledeki Müslümanlar sayesinde İslam'la tanıştım. Komşularım sayesinde Kur'an ilmi hakkında büyük tecrübe edindim. 32 yaşımda ise Müslüman oldum.

16 yıl boyunca hiçbir Şii'ye denk gelmedim, çeşitli sorularıma cevap bulamıyordum, soru sorduğumda bazı ulema "O kısmını karıştırmana gerek yok" ya da "Biz de böyle gördük büyüklerimizden" diye cevaplar alıyordum ve mantığıma uymuyordu.

Hz.Ali hakkında çok şey  bulamıyordum. Şiiliği tanıdığımda kafamdaki domino taşları yerine oturdu. Bazı Sünni cemaatleri içerisinde Şii propagandaları da duyuyordum. Fakat bunlara kulak asmamıştım. Şii olmadan evvel Irak (Kerbela, Necef Samarra) ve Suriye gibi ülkelere dini ziyaretlere gitmiştim.

Birçok şey dikkatimi çekti ama en önemlisi ben onlarla konuşmadığım zamanlarda bile onlardaki içtenlik bana yansıyordu. Dillerini bilmiyordum fakat gözlerindeki masumiyet ve samimiyet beni cezbetti. İşte Şam'daki bu son ziyaretimde karar verdim ki Şii (Caferi) inancına uyacağım.

İngiltere'ye döndüğümde ansiklopediler de Şia hakkında metinleri inceledim iki hafta boyunca ansiklopedileri araştırdım ve günler süren araştırmalarım neticesinde iki senedir elhamdülillah Şii'yim.

İsmimi de, Kerbela'da İmam Zeynel Abidin (as)'ın hizmetkarı, Türk olan Covn'un hayat hikayesini okuyup etkilenmemle değiştirdim. Covn Kerbela'da İmam Hüseyin (as) ile birlikte savaşmış ve şehid olmuştur.  Bu ismi kullanmak bana büyük bir mutluluk vermektedir.

Bu sözlerin ardından Zeynebiye Camii İmamı H.Ş.Hamit Turan Bolloten'a Hz. Ali hakkında hadisler ve olaylar anlattı. Bunlardan biri:

Bir gün Resulullah (saa)'ın yanına biri gelir ve der ki : "Ya Resulullah ben Allah'ı çok seviyorum", Resulullah buyurur: "O zaman belalara sıkıntılara hazırlıklı ol."
Adam tekrar söyler : "Ya Resulullah ben sizi de çok seviyorum", Resulullah buyurur: " O zaman fakirliğe de hazır ol."
Adam bir kez daha söyler "Ya Resulullah ben Aliyi de çok seviyorum." Resulullah buyurur "Öyleyse düşmanlara da hazırlıklı ol."

Bu anlam dolu konuşmaların ardından H.Ş. Hamit Turan birlik mesajları vererek şöyle devam etti: "Sünniler bizim din kardeşimizdir onlarla iç içe yaşıyoruz. Bizim için Sünni bir müminin malı canı, Şii gibi değerlidir."

Görüşmenin sonunda Turan, Bolloten ve eşini "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ne davet etti ve ardından kendisiyle birlikte Zeynebiye'yi ziyaret eden, Tokat asıllı olup Almanya'nın Duisburg kentinde yaşayan ve İmam Ali Camii cemaatinden olan Zeynelabidin lakaplı Şimal Şenel ve Ehlibeyt Alimlerinden Ş. Ehed Talan'ın da eşlik etmesiyle Zeynebiye Tv, ZCKM inşaatı ve İFA Spor Klübü Gençlik ve Sosyal Tesisleri gezildi.

John Zeynebiye'ye ait böyle güzel yerleri gezmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.  

Zeynebiye TV ziyaretinde Şia chat sayfalarından buranın varlığından haberdar olduğunu ve Türkiyedeki Şii merkezlerini araştırırken her seferinde burası işaret edildiğini belirten Bolloten, İngiliz arşivlerinde Şiiler'le ilgili kaynaklar çok az olduğu için chat sayfalarından tanıştığım insanlarla Şiiliği araştırıp bilgilerini pekiştirdiğni ifade etti.

Sıcak ve samimi görüşmenin ardından Zeynebiye Camii'nde Zeynebiyeliler ile birlikte namaz kılan ve kendisine yoğun ilgi gösterilen Bolloten, teşekkürlerle ve H.Ş. Hamit Turan'ın kendisini Zeynebiye'ye tekrar davetiyle Zeynebiye'den uğurlandı.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.