İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasında yarın Tahran'da yapılacak müzakerelere değinen Mihmanperest, nükleer enerji elde etme haklarının resmen tanınmasıyla birçok sorunun hallolacağını bildirdi.
Nükleer enerji faaliyetlerini uluslararası yasalar çerçevesinde meşru bir hak olarak yürüttüklerini belirten Mihmanperest, UAEK ile tam işbirliğine ve şüpheleri gidermeye hazır olduklarını yineledi.
Mihmanperest, UAEK ile belli bir çerçevede uzlaşıya varılması durumunda daha önce iki kez denetlenen Parçin askeri tesislerinin de yeniden denetlenmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.
UAEK ile bir anlaşmaya varılmaması halinde İran'ın nükleer enerji dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne havale edileceği iddialarını da değerlendiren Mihmanperest, "Bu yöntem, mantık ve yasa dışı bir yöntemdir" ifadesini kullandı.
Mihmanperest, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak UAEK'nın tüm endişe ve şüphelerinin daha önce giderildiğini, ancak ABD'nin iddialarından dolayı bu dosyanın hala kapanmadığına dikkati çekti.
"Onların endişelerini yine giderecek olursak, acaba yeni endişeleri gündeme getirecekler mi, bunun bir sonu olacak mı?" diye soran Mihmanperest, "Bir ülke ya da şahsın iddialarını bahane ederek askeri tesislerimizi denetlemek isterlerse hiç kimse buna müsaade etmez" dedi.
Mihmanperest, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5.1 grubuyla müzakereye ilişkin olarak da "Amacımız halkımızın haklarını korumaktır, bundan fazlasını istemediğimiz gibi azına da razı olmayız" ifadesini kullandı.
Uluslararası yasalarca belirlenmiş taahhütlere bağlı olduklarını aynı zamanda da meşru haklarından yararlanmak istediklerini kaydeden Mihmanperest, nükleer müzakerelerden bir sonuç alınabilmesi için karşı tarafın gerekli siyasi iradeyi göstermesi gerektiğini söyledi.
Mihmanperest, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl çizgiden saptığına dair hiç bir belge ve delil ortaya konulamadığını belirtti, aksi yöndeki iddiaları da asılsız olarak değerlendirdi.
Her ülkenin barışçıl amaçlı nükleer enerji ve teknoloji elde etme hakkı olduğuna dikkati çeken Mihmanperest, "Hiç bir ülke de nükleer silah peşinde olmamalı" diye konuştu.
Dünyanın kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini vurgulayan Mihmanperest, bu silahlara sahip ülkelerin öncelikli olarak harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.
İranlı sözcü, nükleer enerji faaliyetlerinin UAEK denetiminde, Nükleer Silahların Yayılmasının Anlaşması (NPT) çerçevesinde süreceğini de sözlerine ekledi.
13 Şubat 2013