Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Afrika'daki 35 devlete bu yılbaşından yılın başında küçük askeri birlikler göndermeyi planlıyor. ABD, 2007 yılında Afrika'da kurmuş olduğu AFRICOM'dan sonra ilk defa kıtadaki etkinliğini bu denli artırıyor.
ABD'nin Afrika'da tehlike olarak gördüğü örgüt ve grupların yok edilmesi ve kontrol edilebilmesini amaçlayan birliklerin, yeni dönemde Afrika'daki ABD varlığını daha da güçlendireceği öngörülüyor.
Özel durumlar hariç
ABD'nin göndereceği tugayların yalnızca askeri eğitim yapacağı ve askeri operasyon düzenlemeyeceği belirtildi ancak bu maddeye de bir ekleme yapılarak "savunma sekreterliğinin ek onayı ve istisnai durumlar" hariç ibaresi konuldu. Bu da bu tugayların emir verildiği takdirde Afrika kıtasında rahatlıkla operasyon yapacağı anlamına geliyor. Uzmanlar bu etkinliği bir işgal başlangıcı olarak görüyor.
Afrika güvenliği tahdit altında
ABD'nin Afrika'nın güvenliğini tehdit etmeye yönelik bir politikayı sürdürmesinin arkasında yatan şey ise stratejik hedefler. Askeri politikanın temelinde Çin-ABD rekabeti yatıyor. ABD, Çin'in kıtaya nüfuzunu engelleyerek, Çin'in Afrika halkları arasındaki etkinliğinin kökleşmesini önlemek istiyor.
Çin'in kıtadaki etkinliğini artırmasından rahatsız olan ABD, bölgede askeri gücünü artırarak hem istihbarat hem de lojistik anlamda güvenliğin kontrolünde olmasını istiyor.
Nijerya'daki Boko Haram'ı, Somali'deki el-Şebab'ı ve Kuzey Afrika'daki bağımsız örgütleri önce finanse sonra ise bahane eden ABD, söz konusu örgütlerin El Kaide'nin uzantısı olduğunu savunarak dünya kamuoyunu ikna ediyor.
AFRICOM
ABD Afrika Savaş Kumandanlığı kısa adıyla AFRICOM, Bush hükümetinin emriyle Afrika'da sivil ve askeri operasyonlar düzenlemek amacıyla Pentagon'un 2007 yılında kurduğu bir birim olarak işlev yapıyor.
2007'de Afrika'daki ABD çıkarlarını korumak için kurulan AFRICOM, Libya'dan Kongo'ya, Gine körfezinden Somali'ye kadar çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyor.