Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran Kanallarını Uydudan Çıkardılar!

Avrupa uydu sağlayıcısı Eutelsat SA, Press TV, El-Alam, Jam-e-Jam 1 ve 2, Sahar 1 ve 2, IRIB 1 ve 2, Kuran TV dahil, birçok İran uydu kanalının yayınını durdurdu.  

17 Ekim 2012
İran Kanallarını Uydudan Çıkardılar!

Batı dünyasında ifade özgürlüğü tanımlanırken, batı medyasının her türlü provokatif yayını mubah sayılırken, özgür ve bağımsız seslere katlanmakta o kadar sabırsız davranılıyor ve tüm uluslararası iletişim kuralları hiçe sayılıyor.

AB'nin baskıları sonucu Eutelsat uydu firması 15 Ekim Pazartesi gününden itibaren Hotbird uydusundan yaptığı İran kanalları yayınını durdurdu. Hotbird uydusu İran'ın Press TV, El Alem, Cami cem 1 ve 2, Seher 1 ve 1, İran haber kanalı, Kuran TV ve El Kevser Arapça kanalı gibi kanallarını yayınlıyordu. Bu arada Hotbird uydusunun üzerinden yayınlanan İran'ın bazı radyo kanallarının da yayını kesildi.

Bundan önce İran'ın yurt dışına yaptığı yayınlar El Alem ve Press TV kanalları üzerine parazit frekans göndermekle aksatılmaya başlamıştı. İngiltere de geçen ocak ayında bu ülkede Press TV yayınını yasaklamıştı. Gerçekte bu tür mantıksız tutumlar her şeyden önce batı'nın ifade özgürlüğü ve bilgilerin serbest akışı ile ilgili çifte standart tutumunu sergiliyor. Bu özgürlükler muhataplara çeşitli medya organlarından haber ve bilgi alma imkanı sağlıyor ve muhataplar her türlü provokatif yayından bağımsız olarak gerçek ve yalan arasındaki sınırı bulabiliyor. Ancak bugün batı dünyasında devam eden süreç bunun tam tersini gösteriyor.

İran konuyla ilgili girişimlerini sürdürüyor
 

Avrupalı bir firma tarafına ise bu girişimin ardından, Press TV’ Avrupa'da yayınlarının yeniden başlaması için sosyal paylaşım sitesin Facebook’ta imza kampanyası başlattı.
 
Kapatma gerekçesinin sözde insan hakları ihlallerinden dolayı İran'ı cezalandırmaya yönelik bir yaptırım olduğu iddia edilmektedir.  Söz konusu kanallardan yapılan açıklamada, bunun yasadışı bir hareket olduğunu, batının yanlı ve taraflı yayınlarının oluşturduğu tekelci anlayışı kırdığı için böyle bir girişimin yapıldığı ifade edildi.

İran meclisi tepkili

İran  Şura meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset komisyonu, Eutelsat uydu şirketinin Hotbird uydusu üzerinden İran Radyo-Televizyon yayınlarını durdurmadaki kanunsuzca girişimini uluslar arası mahkemeye taşıyacağını bildirdi.

İslami Şura meclisi haber ajansının bildirdiğine göre İran İslami Şura meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Siyaset komisyonu dün konuyla ilgili bir bildiri yayınlayarak, "AB, öyle bir dönemde batılı medyada yüce İslam peygamberi (sav)e hakareti beyan özgürlüğü adı altında olumlu göstermektedir ki bizzat kendisi tüm uluslar arası ve demokratik esaslara ters düşecek davranışlarda bulunmaktadır" ifadesine yer verildi.

Bildirinin bir bölümünde, İran halkının, yaptırımlarda olduğu gibi AB'nin İran aleyhindeki bu girişimini de etkisiz bırakacağı ve bölgede yaşanan olaylarla ilgili gerçekleri tüm dünyaya yayacağını belirtmiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.