Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

BM'de Rusya Vetosu Sinyali

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İngiltere ve Rusya'nın Suriye'deki krize ilişkin olarak sunduğu yeni karar tasarılarını görüşüyor. 

13 Temmuz 2012
BM'de Rusya Vetosu Sinyali

Reuters'in haberine göre İngiltere'nin sunduğu ve Güvenlik Konseyi'nde tartışılmaya başlanan karar tasarısı, Suriye'deki uluslararası gözlemcilerin görev süresinin 45 gün daha uzatılmasını, 10 gün içerisinde şehirleri hedef alan bombardımanını sonlandırmaması halinde Suriye'ye ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

Batılı kaynaklar bir süre önce, Güvenlik Konseyi'ne daimi üye olan ülkelerin, Suriye'deki gözlemcilerin görev sürelerini uzatmak ve Suriye'deki dönüşümün hattını belirleyen Cenevre Konferansı'nın kararlarını desteklemek için Güvenlik Konseyi'nde yeni bir karar çıkartma kararlılığında olduğunu bildirmişti.

Batılı ülkelerin sunduğu yeni karar tasarısına Rusya'dan "veto" sinyali geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'ye dış müdahaleye kapı açtığı gerekçesiyle, yeni karar tasarısını desteklemeyeceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan YardımcısıMihail Bogdanov, "Rusya, Güvenlik Konseyi'ndeki ortaklarına bir çok kez BM 7. maddesi çerçevesinde kararın çıkarılmasına destek vermeyeceği mesajını iletmişti. Rusya, güç kullanımını içeren bir karara asla destek vermeyecektir" dedi.

Cenevre'de alınan kararlardan yararlanılması çağrısında bulunan Bogdanov, Batılı ülkelerden Suriye muhalefeti kadar hükümetle de işbirliğini korumaları gerektiğini söyledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi AlexanderPankin de Suriye'ye yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısını desteklemeyeceklerini açıkladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pankin "Yaptırımları desteklemeyeceğiz; çünkü herhangi bir sonucu olmuyor" dedi.

Öte yandan Rusya, Güvenlik Konseyi'nde salı günü dağıttığı karar tasarısında gözlemcilerin görev süresinin 3 ay daha uzatılmasını isterken Suriye hükümetine yönelik herhangi bir yaptırım uygulamasına yer vermemişti.

Rusya'nın sunduğu bu karar tasarısı da başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerden tepki gördü. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü BernardValero, Rusya'nın sunduğu tasarının "uluslararası beklentileri" yansıtmadığını kaydetti. Valero "Suriye'de tüm yürütme yetkileri, geçiş hükümetine devredilmeli, şiddet eylemleri sona ermeli ve Suriye ordusu şehir merkezlerinden karargahlarına çekilmelidir" dedi.

Amerika'nın BM'deki Daimi Temsilcisi Susan Rice de sadece gözlemcilerin görev süresinin uzatılmamasıyla yetinilmemesi, Suriye rejimi üzerindeki baskıların artırılması ve Annan Planı'nın BM'nin 7. maddesi çerçevesinde uygulanması çağrısında bulundu.

Güvenlik Konseyi ülkeleri, Rusya ve diğer Batılı ülkelerin dağıttığı karar tasarısını bugünden itibaren görüşmeye başlayacakları bildirilmişti.

Bir hafta sonra Rusya'ya gidecek olan BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ise Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinden barış planına bağlı kalmaları için Suriye hükümeti ve muhalefetine baskı uygulanmasını istedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.