Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran'dan AB'ye Uyarı Mektubu

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri, AB'den nükleer müzakereleri olumsuz etkileyecek eylemlerden kaçınması istendi. 

29 Haziran 2012
İran'dan AB'ye Uyarı Mektubu

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Caşerine Ashton'a gönderdiği mektupta Batılı ülkelerden yapıcı tutum beklediklerini bildirdi.

Nükleer müzakerelerde olumlu sonuç alınmasına yol açacak yeni adımlar atılabileceğini kaydeden Celili, işbirliği ve güven esasına dayalı müzakerelerin bir anlam ifade edeceğini vurguladı.

Celili, yapıcı müzakerelere zarar verebilecek her türlü eylemden karşı tarafın sorumlu olacağını sözlerine ekledi.

Ambargo 1 Temmuz'da

AB, 1 Temmuz'dan itibaren İran'dan petrol alımını yasaklama kararını uygulamaya hazırlanıyor. İran, petrol de dahil diğer tüm ambargoların '5 artı 1' ile müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğini belirtmişti.

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden oluşan '5 artı 1' ülkeleri İstanbul, Bağdat ve Moskova'da nükleer konularda müzakerede bulunmuşlardı. Taraflar bir sonraki müzakerenin önümüzdeki ay İstanbul'da yapılması konusunda anlaşmıştı.

ABD'den Çin'e İran jesti

ABD yönetimi de, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle Çin ve Singapur'u ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Çin ve Singapur bankalarını Amerikan finansal sisteminden dışlanmaktan kurtaran karar, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından yazılı açıklamayla duyuruldu.

Türkiye de muaf tutulmuştu

Ülkelerin, Amerikan yaptırımlarına maruz kalmamak adına İran'dan petrol alımına son vermeleri için tanınan süre dün doldu. ABD yönetimi daha önceki aylarda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeyi, aynı gerekçeyle ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıklamıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.