Filistin'den yayın yapan Palestine News Network’un (PNN) Hamas ve Suriye'deki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Hamas liderliği, yeniden Suriye’ye dönmek için Şam yönetiminden izin istedi.
PNN’ye açıklamada bulunan Hamas'a yakın kaynaklar, Hamas liderliğinin, aracılar vasıtasıyla Şam yönetimine mesaj göndererek Suriye'deki çalışmalarına devam etmek istediklerini belirttiler. Aynı kaynağa göre Hamas Siyasi Büro Başkanlık seçimlerinin devam ettiği bir zamanda Halid Meşal, Şam'daki çalışmaların askıya alınmasından sonra Hamas liderlerinin Doha, Kahir'e ve Amman'a dağılmasının getirdiği parçalanmışlıktan şikayetçiydi.
PNN'nin 21 Mayıs tarihli haberine göre Hamas'ın Suriye yönetimine ilettiği mesaja gelen yanıt ise şöyle oldu: Suriye yönetimi, başta Filistin olmak üzere İsrail'e karşı direniş hareketlerine desteğini sürdürmektedir. Başta Halid Meşal olmak üzere Hamas liderlerinin Suriye'yi terk etmesini şaşkınlıkla karşıladık. Hamas, dilediği her zaman Suriye'deki çalışmalarını sürdürebilir, Hamas'a ehlen ve sehlen."
Suriye Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Cihad Makdisi, 23 Mayıs'ta düzenlediği basın açıklamasında, Hamas'ın Suriye'deki varlığı hakkında sorulan bir soruya "Hamas'ın Suriye'de varlığı ya da yokluğu, Hamas'ın vereceği bir karardır. Suriye, sadece Hamas'a değil Filistinli tüm direniş hareketlerine desteğini sürdürmektedir. Suriye'nin kapıları Hamas'a kapatılmadı ve kapatılmayacaktır da" şeklinde cevap vermişti.
Filistin ve uluslararası basında Hamas'ın Suriye'ye yeniden dönme talebi konuşulurken, Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Hamas'ın Suriye'deki ofisini kapatmadığını ve Şam'daki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Hamas'a bağlı Filistin Enformasyon Merkezi'nin sorularını cevaplayan Musa Ebu Merzuk, "Hamas, Suriye'de misafir. Hamas liderleri, Suriye'deki çalışmalarını herhangi bir engelle karşılaşmaksızın sürdürmektedir. Hamas, çalışmalarının engellenmesi halinde şüphesiz ki başka bir yere gidecektir. Hamas, şu anda Suriye'de bulunuyor ve ofisi de kapatmadı. Suriye yönetimi Hamas'a bu yönde bir çağrıda bulunmadığı gibi Hamas hareketi de ofisi kapatarak başka ülkeye taşıma kararı almadı" dedi.
Öte yandan Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal de 26 Mayıs'ta Kuveyt'te yayınlanan er-Rey gazetesine yaptığı açıklamasında, daha önce konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarına işaretle Suriye'deki krizin siyasi yolla aşılması gerektiğini söyledi. Heniyye, Suriye'de ayaklanmanın başladığı ilk günden bugüne kadar yaptığı açıklamalarda Suriye halkının meşru taleplerini desteklemekle birlikte Suriye yönetiminin direnişe verdiği desteğe karşı da vefalı olduklarını vurgulamıştı.
El-Arabiya televizyonundan Hasan Muavvad'ın sorularını cevaplayan Hamas liderlerinden Mahmud Zahar ise "Biz, Tunus, Yemen, Libya ve Mısır'ın içişlerine karışmadığımız gibi Suriye'nin içişlerine de karışmıyoruz. Suriye, yaşadığı krizi direniş programı ve işgal altındaki topraklarını kurtarma programının menfaatine olacak şekilde sona erdirmelidir. Biz, Hamas olarak tutumumuzu şöyle açıkladık: Suriye halkına tüm hakları verilmelidir. Bu, direniş programını güçlendirecektir, bu "Filistin davasını" destekleyecektir. Çünkü Suriye halkı da Filistin davasını desteklemektedir" dedi.
Filistin Başbakanı İsmail Heniye'nin Mısır'ın başkenti Kahire'deki Ezher Camii'nde 24 Şubat 2011'de yaptığı konuşmasında, "Suriye halkının özgürlük, demokrasi ve reform mücadelesini destekliyoruz" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine de Mahmud ez-Zahar, şunları söyledi. "Kardeşimiz Heniye'nin konuşması, Suriye halkının taleplerinin desteklenmesiyle ilgiliydi. Bunu, Suriye yönetimi de söylemektedir. Suriye yönetimi de Suriye halkının haklarının yanında olduğunu ve hakların halka iade edileceğini söylemektedir. Bunun delili olarak da seçimler gerçekleştirildi. Seçimler kabul edilsin ya da edilmesin, bu Suriye'nin iç meselesidir."
Suriye yönetiminin seçimleri baskı altında yapmasını uygun bulup bulmadığının sorulması üzerine ise Zahar "Biz, Suriye'nin ve diğer ülkelerin iç işlerine karışmıyoruz. Bu, bizim yeni bir prensibimiz değildir" dedi.
Zahar, "Suriye halkının mı rejimin mi yanında durmak Filistin davasının menfaatinedir?" şeklindeki soruya ise "Hükümeti, meclisi ve halkıyla güçlü bir Suriye, sadece Golan'ı değil tüm Filistin'i bile kurtarabilir" ifadeleriyle cevap verdi.
Mahmud ez- Zahar gibi Hamas'ın resmi sözcüsü Sami Ebu Zuhri de Başbakan İsmail Heniye'nin Ezher Camii'ndeki Suriye'deki ayaklanmayı selamlayan konuşmasını "Biz Hamas olarak, Suriye'deki halkın meşru taleplerini desteklediğimizi söylemiştik. Başbakan Heniye'nin açıklaması da bundan öte değildir" sözleriyle değerlendirmişti.
05 Haziran 2012