Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Suud, Büyükelçisini Geri Çağırdı

Suudi Arabistan, aleyhindeki gösteriler nedeniyle Mısır büyükelçisini geri çağırmaya ve Kahire büyükelçiliği ile İskenderiye ve Süveyş konsolosluklarını kapatmaya karar verdi. 

30 Nisan 2012
Suud, Büyükelçisini Geri Çağırdı

Suudi resmi ajansı Spa'nın bildirdiğine göre, resmi bir sözcü, Suudi Arabistan'da Mısırlı bir avukatın tutuklandığının açıklanmasından sonra Mısır'da Suudi diplomatik temsilciliklerine yönelik tehditler nedeniyle bu kararın alındığını belirtti.

Suudi yetkili, bu temsilcilikler önündeki gösterilerin, "haksız ve yersiz" olduğunu belirterek, diplomatik temsilciliklere girmeye çalışan göstericilerin, Suudi ve Mısırlı çalışanları tehdit ettiklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Kahire Büyükelçiliği önünde geçen salı günü yüzlerce kişi, Suudi makamları tarafından 17 Nisan'da Cidde Havalimanı'nda tutuklanan Mısırlı avukat ve insan hakları eylemcisi Ahmed Muhammed Tarvat El Gizavi'nin serbest bırakılması için gösteri yapmıştı.

Mısır İhvanı'ndan Suud Krallığına Çağrı

Mısır İhvan-ı Müslimin hareketine bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi, Suud yönetimine çağrıda bulunarak, elçilik ve konsolosluklarını kapatma kararını yeniden gözden geçirmesini istedi.

Özgürlük ve Adalet Partisi, Suudi Arabistan krallığına çağrıda bulunarak, mısır ile Suudi Arabistan arasında gerginlikten kaçınmasını, Mısır’daki elçilik ve konsolosluklarına kapatma ve elçisini geri çağırma kararını gözden geçirmesini istedi.

Özgürlük ve Adalet Partisi tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın Mısır elçiliği önünde düzenlenen protesto gösterilerinin, Mısır halkının Arap ülkelerinde yaşayan, bu ülkelere giden veya buralarda çalışan Mısırlı vatandaşların onurunu koruma amaçlı olduğu belirtilerek, Mısır halkının yurt dışındaki Mısırlıların incitilmesi ve hakarete uğramasına karşı tepkilerini yükselttiği vurgulandı.

Açıklamada, Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki sorunların diyalog ve şeffaflıkla ile çözülebileceği belirtildi.

Ahmed Al-Gizawy adlı bir Mısırlı’nın Suudi Arabistan’da tutuklanması üzerine, başkent Kahire’de Suud elçiliği önünde büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Suud rejimi de Mısır'daki elçilik ve konsolosluklarını kapatarak,danışmalarda bulunmak üzere elçisini geri çekmişti.

Özgürlük ve Adalet Partisi, sorunun çözümü için bir Mısır delegasyonunun araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere Suudi Arabistan’a kabul edilmesini, soruşturmanın açık ve şeffaf bir şekilde yapılmasını istedi.

Özgürlük ve Adalet Partisi, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne de çağrıda bulunarak, Mısırlıların onurunun garanti altına alınması amacıyla tutuklu Mısırlı için somut adımlar atmasını, Suud-Mısır ilişkilerinin de korunmasını istedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.