Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İkili İlişkiler Gelişmeli

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptıkları görüşmede İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine vurgu yaptılar. 

29 Mart 2012
İkili İlişkiler Gelişmeli

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bugün Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme sırasında, İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi, sağlam ve derin olduğunu söyledi.

Ahmedinejad, İran ve Türkiye arasında ekonomik işbirlikleri, ticari mübadeleler ve özellikle enerji olmak üzere bir çok alanda yaygın seviyede ilişkiler bulunduğunu belirtti.

Ahmedinejad, ikili siyasi, ekonomik, kültütrel ilişkilerin yaygınlaştırılması ve de teşvik edilmesi her iki milletin güvenlik, refah ve gelişmesinin lehine olacağından, karşılıklı mübadeleler hacmini, ikili, bölgesel ve uluslararası ilişki seviyesini artırmak için mevcut kapasitelerden yararlanılması gerektiğini belirtti ve iki ülke yetkililerinin ticari mübadeleler, petrol ve enerji alanlarındaki sorunları işbirliği, konuşma ve görüş alışverişleriyle ortadan kaldırmak için çalışmaları gerektiğini vurguladı.  

Türkiye’nin, İran’ın nükleer konusundaki açık ve net tutumundan dolayı takdirlerini ifade eden Ahmedinejad, uluslararası sahnelerde İran ve Türkiye’nin birbirinin yanında yer aldığını belirterek, iki ülkenin her zaman Batı sultacılığıyla ve müstekbirlerle doğrudan ve ciddi mücadeleler verdiklerini söyledi.     

İran ve Türkiye’nin iki bağımsız ülke olduklarını ve de ortak düşmanları olduğunu belirten Ahmedinejad, müstekbirlerin asla İran ve Türkiye gibi ülkelerin gelişmelerini ve dünya sahnesinde güçlü olmalarını istemediklerini vurgulayarak, bu yüzden her iki ülkenin de düşman komploları karşısında uyanık olması gerektiğini söyledi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu görüşmede, İran’da yeni bir yıla girilmesi ve de Nevruz Bayramı dolayısyla İran devletini ve milletini kutladı ve iki ülke üst düzey yetkilileri arasında yapılan müzakerelere işaret ederek, ikili ve uluslararası siyasi, ekonomik, ticari ve enerji gibi değişik alanlarda işbirliklerinin daha fazla artmasını istedi.

Erdoğan, Türkiye devlet ve milletinin her zaman İran İslam Cumhuriyeti’nin nükleer konusunu desteklediğini ve gelecekte de aynı politikasını ciddiyetle takip edeceğini vurguladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.