Anayasa Konseyi'nin gerekçeli kararında, Fransa meclisinde ve Senatosu'nda geçen "Soykırım" inkar yasasının anayasaya uygun olmadığı belirtildi. Yasanın iptali iki gerekçeye dayandırıldı.
Birinci gerekçe, 'Soykırım" inkar yasasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, "İfade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazı" vurgusu yapıldı. İkinci gerekçede ise Meclis ve Senato'dan geçen yasa tasarısının Fransız anayasasının 34. maddesine aykırı olduğu vurgulandı.
Fransa Meclisi ve Senatosu'nda oy çoğunluğuyla kabul edilen soykırımın inkarını suç sayan yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı.
11 Üyeli Konsey 8 Üye ie Toplandı
Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü oturumda, 11 üyeli konsey 8 üyesiyle toplandı ve yasayı oy çokluğuyle anayasaya aykırı buldu. Bu kararla hem Meclis'te hem de Senato'da kabul edilen ‘Ermeni soykırım’ iddialarını suç sayan yasa tasarısı geçersiz oldu.
Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.
Sarkozy Uslanmadı
Anayasa Konseyi'nin iptal ettiği "Soykırım" inkar yasasını cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında tekrar gündeme getirme sözünü hem Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hem de cumhurbaşkanı adayı Sosyalist aday François Hollande, Ermeni diasporasına vermişti.
Ancak Fransa'da yasama yılı gelecek ay Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sona eriyor. Ardından da Haziran'da parlamento seçimleri var. Parlamento bir daha Eylül ayında yeniden toplanacak.
Yasa teklifi, Fransa'da "Ermeni soykırımı"nın varlığını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyordu.