İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Fetih Hareketi, Katar'ın başkenti Doha'da mayıs ayına yetişmeyeceği için seçimlerin ertelenmesi ve Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaştı.
Hamas Hareketi Siyasi Birimi Başkanı Halid Meşal, imza töreninde yaptığı konuşmada Hamas ve Fetih hareketlerinin bölünmüşlük haline son verme ve Filistin'de birlik ve bütünlüğü sağlama konusunda ciddi olduklarını söyledi.
"Doha İlanı"nı Katar Emiri Hamed Bin Halife Es-Sani gözetiminde ve her iki hareketten heyetlerin huzurunda Hamas lideri Halid Meşal ve Fetih lideri Mahmud Abbas imzaladı.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından Abbas, Filistin'de safların birleşmesinin sadece Filistinliler'in değil, Araplar'ın da çıkarına olduğunu söyledi.
Katar Emirlik Divanı'nda yapılan resmi imza töreninde anlaşma metni okundu. Anlaşmaya göre, Mahmud Abbas başkanlığında bağımsız isimlerden oluşacak ve seçimlere giden süreci yönetecek geçici hükümetin kurulmasına karar verildi.
Taraflar ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi için kurulan komitenin ikinci toplantısını 18 Şubat'ta Kahire'de yapması konusunda anlaştı.
Uzlaşı anlaşması gereği kurulan komitelerin çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken, Mahmud Abbas, Batı Yaka'da siyasi tutukluların tamamının serbest bırakılması kararı doğrultusunda 64 siyasi tutuklunun serbest bırakıldığını duyurdu.
Ahmed Cibril’den Hamas el-Fetih anlaşmasına tepki
Ahmed Cibril liderliğindeki Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi- Genel Komutanlık, Hamas’le el-Fetih arasında yapılan anlaşmayı mahkum eden bir bildiri yayımladı.
Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi- Genel Komutanlık örgütü, haber ajanslarına da gönderdiği bildirisinde anlaşmanın Katar’ın girişimiyle gerçekleştiğine dikkat çekerek “Bölgedeki bazı gelişmelerde tahripkar rol oynayan Katar gibi bir ülke Filistin meselesinde nasıl olumlu rol oynayabilir” denildi.
Doha’da yayımlanan Filistin’le ilgili bildirinin şaşırtıcı ve kuşku verici olduğunun belirtildiği bildiride Kahire’deki uzlaşmanın üstünden 8 ay geçtikten sonra anlaşmanın nasıl olup da birden bire Katar’da imzalandığı sorgulandı.
Anlaşmanın alelacele imzalanmasının Amerika ve Avrupa’nın Filistin meselesine yönelik politikalarından bağımsız olmadığını öne süren Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi, anlaşmanın Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasındaki müzakereleri çıkmazdan kurtarmayı ve Filistinli gruplar arasında ayrılık çıkarmayı amaçladığını iddia etti.
Yapılan anlaşma Mahmud Abbas’ın başbakanlığında bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.
08 Şubat 2012