Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Jeopolitik Çıkarlar Sağlamaya Çalışıyorlar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov; Rusya'nın uluslararası güvenlik konseyindeki bir kısım mevkidaşlarının, Suriye'deki muhalefeti yönetimle diyaloga girmemeye ikna etmeye çalıştıklarını söyleyerek bunun yanlış bir tutum teşkil ettiğini ve provokasyon niteliğinde olduğunu belirtti. 

30 Ocak 2012
Jeopolitik Çıkarlar Sağlamaya Çalışıyorlar

Japon NHK Televizyonuna yaptığı açıklamada Lavrov; söz konusu güvenlik konseyi üyelerinin bu tutumlarıyla Suriye'deki krizin yerinde saymasını hedeflediklerini ifade ederken, bununla daha iyi bir yaşam talep eden Suriye halkının çıkarlarını korumadıkları gibi aksine Suriye'de mevcut durumları kendilerine has jeopolitik çıkarlar sağlamak için fırsat kullandıklarını açıkladı.

Lavrov güvenlik konseyi üyelerinin bu tutumlarının eski çağlarda kalan tutumlar olarak varsayarak, artık yok edilmesi gereken bir psikolojiyi yansıttığına işaret etti.

Rusya'nın uluslararası güvenlik konseyine Suriye ile ilişkin bir karar tasarısı sunduğuna dikkat çeken Lavrov, bu tasarının 3 temel nokta içerdiğini söyledi.

Lavrov bu temel noktaların ilkinin; kaynağı ne olursa olsun Suriye'de şiddete son vermekten ibaret olduğunu açıklarken bunun doğal olarak; şiddete son vermede sadece Suriye hükümetine değil, aynı zamanda bu hükümete karşı çalışan ve saldırılarda bulunan silahlı gruplara da baskı uygulanmasını gerektirdiğini dikkat çekti.

Karar tasarısındaki ikinci noktanın, Suriye'de cereyan eden operasyonlara hiç bir yabancı müdahaleye izin vermemekten ibaret olduğunu kaydeden Lavrov; üçüncü noktanın ise, her hangi bir önkoşul olmadan Suriye'de ulusal bir iç diyalogun başlamasından ibaret olduğunu ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; ülkesinin yakın bir süreç içinde Suriye muhalefetinden temsilcilerle belirli görüşmelerde bulunacağını ve onları diyaloga girmekle birlikte diyalogun tek çözüm seçeneği olduğu yönünde ikna etmeye çalışacağını ifade etti.

Lavrov: Batılıların Açıklamaları Verimsiz

Lavrov; batılı ülkelerin, Suriye’deki Arap Gözlemci Heyetinin herhangi bir faydası bulunmadığı ve Suriye yönetimi ile diyalogun imkansız olduğu yönündeki açıklamalarını verimsiz olarak nitelendirdi.

Lavrov dün Brunei’de yaptığı açıklamada; Suriye'de sükuneti sağlama fırsatını sabote etmeye çalışmaları nedeniyle bu açıklamaların sorumsuz olduğunu ifade ederken, buna izin vermenin kesinlikle mümkün olmadığını söyledi.

Bir kısım Arap ülkelerinin Suriye'de görev yapan Arap gözlemci heyetine katılmama kararlarını garipseyen Lavrov; körfez ülkelerinin heyet görevinin uzatılmasını onaylaması ardından kendi gözlemcilerini çektiğine işaret etti. Lavrov bu durumu garip ve şaibeli bir durum olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov; Arap Liginin uluslararası güvenlik konseyine sunduğu planın tartışılmasından önce ülkesinin gözlemci heyet raporunu incelemek istediğini belirtti.

Lavrov; Suriye'deki tüm tarafları şiddete son verme ve siyasi diyaloga başlama yönünde ülkesinin çağrısını yinelerken, yabancı müdahalenin olmaması önemine dikkat çekti.

Rus Bakan Lavrov; Suriye'de muhalefetin Suriye güvenlik güçleri ve polislere karşı güç kullandığının altını çizdi. Aynı zamanda Suriye'de bulunan silahlı grupların sayılarında ve ellerindeki silahlarda artış olduğuna vurgu yaparak, Suriye'ye yapılan silah kaçakçılığının da arttığını belirtti.

Karar Ek Bir Endişeye Neden Oluyor

Kendi tarafından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukashevich; Arap Liginin Suriyede görev yapan gözlemci heyetinin çalışmalarını durdurma yönünde aldığı kararın, Suriye'deki durumlar çerçevesinde daha fazla endişelere yol açtığını söyledi.

Bir kısım Asya ülkeleri ve pasifik Okyanusu bölgesine ziyaretinde Lavrov’a eşlik eden Lukashevich; Arap Liginin Suriye'de görev yapan gözlemcilerinin çalışmalarını durdurma kararının endişeleri pekiştirdiğine işaret etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.