Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

AB Ambargosu Altı Ay Sonra

AB, İran'a 1 Temmuz'dan itibaren ambargo uygulama kararı aldı. 

23 Ocak 2012
AB Ambargosu Altı Ay Sonra

AB ülkeleri, nükleer programı ile ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosu ile nükleer programının finansmanının engellenmesi amacıyla Merkez Bankasına yaptırımlar uygulanması konusunda anlaşmaya vardı.

Diplomatik bir kaynak, Brüksel'deki AB ülkeleri büyükelçiler toplantısında İran'a petrol ambargosu uygulanması konusunda ilk anlaşmasına varıldığını belirterek, bu kararın AB ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı sırasında gün içinde resmen yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İran'ın nükleer programına karşı bir petrol ambargosunu görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda, ABD'nin 31 Aralık'ta İran için getirdiği yaptırımların bir benzeri gündemde.

İran'ın nükleer programına karşı Avrupa Birliği daha önce de bu ülkeye bir dizi yaptırım kararı almıştı.

İran'ın Avrupa'ya ihracatının yüzde 90'ının petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor. Avrupa, İran'ın Çin'den sonra ikinci büyük müşterisi.

Avrupa, İran petrolüne ihtiyaç duymaktadır

Dünya petrol piyasası analizcisi Usam Elcelebi, Avrupa Birliği’nin İran’a petrol yaptırımı konusu üzerinde uzlaşmaya vardığına ilişkin olarak bildirilen habere değinerek, “Avrupa, gündelik petrol ihtiyacının 400.000 varilini İran’dan sağlamaktadır” diye belirtti.

Mehr Haber Ajansı haberine göre, petrol piyasası analizcilerinden Usam Elcelebi, ‘El-Arabiye’ kanalına verdiği röportajda, Avrupa Birliği’nin petrol ihtiyacının 400 000 varilini İran’dan sağlamakta olduğunu ve de ayrıca, Yunanistan gibi Avrupa Birliği’ndeki birtakım ülkelerin kriz yaşamakta olduklarını vurguladı.

Röportajın devamında ‘El-Arabiye’ muhabiri, Avrupalı diplomatlardan edinilen İran aleyhine banka ve petrol sektöründeki yeni yaptırımların onayına ilişkin haberlere değinirken, Usam Elcelebi ise, son yaptırımların sonuçlarına ilişkin kesin bir bilgi için daha çok ayrıntıya ihtiyaç duyulduğunu belirterek yanıtladı.

Avrupa Birliği 23 Ocak Pazartesi günü düzenlenen oturumda, İran aleyhine yeni yaptırımları bildirirken, söz konusu yaptırımların uygulamaya konulma zamanını da 6 ay sonraya erteledi. Kaynaklar, Avrupa Birliği tarafından 23 Ocak’ta birliğe üye 27 ülkenin bakanları tarafından onaylanması gereken İran’a petrol yaptırımı uygulanması ihtimaline ilişkin haberleri bildirmişti.

Çin, İran’dan petrol işalatını yüzde 30 arttırdı

Wall Street Journal gazetesi, Çin’in 2011 yılında İran’dan petrol işalatını yüzde 30 arttırdığının haberini verdi.

İran petrolüne yaptırım uygulamak için psikolojik propagandalarını devam eden Batılı ülkeler Çin’ın İran’dan petrol işalatını azalttığı söylemlerine karşın Wall Street Journal gazetesi Çin’in İran’dan petrol işalatını yüzde 30 arttırdığının haberini verdi.

Gazete, "2011 yılında Çin’ın genel petrol işalatında yüzde 6.1 artış sağlanmıştır"diye yazdı.

Wall Street Journal, Çin’e baskı yapan ABD ve Avrupa ülkelerin bu ülkenin İran ile ekonomik ilişkilerini aza indirmeye hedeflediğini hatırlattı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.