Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Everest'te Ya Huseyn! (Foto)

Pakistanlı Şii dağcı Hasan Sadpare, ?Ya Hüseyin? yazılı bayrağı dünyanın en yüksek dağı olan Everest?tin zirvesinde dalgalandırdı.  

09 Ocak 2012
Everest'te Ya Huseyn! (Foto)

Everest fatihi Sadpare, zorlu tırmanış sırasında yanına aldığı "Ya Hüseyin" yazılı matem bayrağını dünyanın zirvesinde dalgalandırarak hayalini gerçekleştirdi.

Everest: Dünyanın zirvesi

Çin–Nepal sınırı üzerinde yer alan Everest, dünyanın en yüksek dağı. Çıplak Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Batı sırtları en yüksek noktalara Everest (8.848 m) ile Güney doruğunda (8.748 m) ulaşır.

Everest'e tırmanma girişimleri 1920'de Tibet yolunun açılmasıyla başladı. İlk olarak Kraliyet Coğrafya Derneği ile dağcılık Kulübü Birleşik Himalaya Komitesi'nin desteklediği bir ekip 1953’te doruğa ulaştı. 29 Mayıs 1953 günü Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay, Güneydoğu sırtına tırmanarak Güney doruğundan geçip doruğa vardılar.

Dağcılar bu tırmanış sırasında açık ve kapalı devre oksijen sistemleri, özel olarak yalıtılmış ayakkabı ve giysiler ile elde taşınır telsiz aygıtları kullandılar. Bu tarihten sonra çeşitli ülkelerin desteklediği çok sayıda dağcı ekibi doruğa ulaşmayı başardı. Everest'e tırmanan ilk Türk dağcı 1995 yılında Nasuh Mahruki oldu. Eylem Elif Maviş ise 2006'da Everest'e tırmanan ilk Türk kadın oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.