Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Afrika'nın Yeni İsrail'i: Güney Sudan

İlk yurt dışı ziyaretini siyonist rejime yapan Güney Sudan Devlet Başkanı Silva Kiir, İsrail'in model alınabilecek bir ülke olduğunu söyledi. 

21 Aralık 2011
Afrika'nın Yeni İsrail'i: Güney Sudan

Ticaret, Savunma, Dışişleri, Ulusal Güvenlik Bakanları’ndan oluşan kalabalık bir heyetle ziyaretini gerçekleştiren Silva Kiir, “İsrail’de olduğum için çok mutluyum. İsrail, model alınacak bir ülke. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için el ele çalışacağız” dedi.

İşgal altındaki Kudüs’te Cumhurbaşkanı Shimon Peres ile bir araya gelen Silva Kiir’in İsrail ziyareti, tarihi bir ziyaret olarak kabul edilmekte. Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Peres, Güney Sudan Devleti’ne her alanda destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Maariv Gazetesi’nde iki hafta önce yayınlanan haberde, İsrailli üst düzey bir yetkili, “Silva Kiir, İsrail’e ziyaret düzenlemek istiyor. Bizim de bu yönde arzumuz var” demişti. Silva Kiir’in İsrail ziyareti, Başbakan Benyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanlığı’yla kurulan temas neticesinde gerçekleşti.

Başbakan Netanyahu’nun, Silva Kiir’in ziyaretinden sonra Kenya, Uganda, Etiyopya ve Güney Sudan’ı kapsayan Afrika turuna çıkması bekleniyor.

Sudan’ın ikiye bölünmesini destekleyen ülkelerin başını çeken İsrail, 2005 yılında imzalanan barış anlaşmasına binaen 9 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen referandum sonrasında kurulan Güney Sudan’ı tanıyan devletlerin de başında gelmektedir.

Güney Sudan, 9 Temmuz 2011’de bağımsız bir devlet olduğunu ilan etmişti. 10 Temmuz’da düzenlenen bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamasında Netanyahu, Güney Sudan’ı bağımsız bir devlet olarak tanıdıklarını, Güney Sudan’ın kalkınması için her türlü desteği sağlayacaklarını söylemişti.

Netanyahu ile Silva Kiir, Temmuz ayının ortalarında bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmede Güney Sudan’ın kalkındırılmasında İsrail’in desteği gündeme getirilmişti.

Güney Sudan, 14 Temmuz’da Birleşmiş Milletler’in 193. Üyesi olarak tanındı. Güney Sudan’ın Temmuz 2011’de tanınmasından sonra iki ülke arasında diplomatik ilişkiler başlatılmıştı.

Likud Partisi milletvekillerinden ve İsrail-Güney Sudan Dostluk Grubu Başkanı Danny Danon, Ağustos ayında Güney Sudan’a giderek, Silva Kiir ve diğer üst düzey liderlerle görüşmüştü. 30 Ağustos’ta gerçekleştirilen görüşme sırasında Kiir, Tel Aviv’de Büyükelçilik açılacağını, İsrail’in de başkent Juba’da büyükelçilik açacağını söylemişti.

İsrail ve Güney Sudan’ın Temmuz’da ilan ettiği diplomatik ilişkileri değerlendiren Sudan Ulusal Kongre Partisi liderlerinden Rabi Abdulati, “Güney Sudan ile İsrail arasında kurulan diplomatik ilişkilerin sadece Sudan üzerinde tehlikelerinin olacağını düşünmüyoruz. Bu ilişkiler, Araplar başta olmak üzere tüm bölge ve Müslümanlar için tehlikelidir” demişti.

Qods Press’e konuşan Abdulati, uzun yıllar bu projeye karşı uyarılarda bulunduklarını ama gerekli desteğin verilmemesinden ötürü, Güney Sudan’ın Amerika ve İsrail siyasetinin Afrika’daki uzantısına dönüştüğünü söyledi.

Güney Sudan ile İsrail arasındaki bu yakınlaşmanın, Kahire ve Hartum’un Nil sularından paylarına düşen hakları üzerinde olumsuz etkisinin olacağı endişe edilmekte.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.