Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ankara'nın Son Suriye Planı

Ankara, Suriye'deki azınlıkların temsilcileriyle temasa geçilip "Rejimle aranıza mesafe koyun. Belirsizlik uzamasın" mesajı verilecek  

14 Aralık 2011
Ankara'nın Son Suriye Planı

Suriye'de olaylar dinmek bilmezken Ankara, Beşar Esad yönetimini yalnızlaştırmak için yeni bir adım daha atıyor. Bugüne kadar Suriye muhalefeti, ABD, AB ve Arap Birliği'yle eşgüdüm içerisinde hareket edilirken, güvenlik kaygıları nedeniyle Esad yönetimiyle arasına mesafe koyamayan ülkedeki Kürt, Türkmen, Hıristiyan, Dürzi ve Nusayrilerin de aralarında bulunduğu dini ve etnik azınlıklarla da temasa geçilecek.

Ülkede sayıları 1.5 milyonu bulan bazı azınlık gruplar, Esad sonrası dönemde haklarını koruyamayacağı endişesi taşıdığı için rejimle arasına mesafe koyamıyor. Bu kaygının farkında olan Ankara, yapacağı görüşmelerde taraflara net mesajlar iletecek ve Esad rejiminin çökmesinin ardından kurulacak yeni sistemde tüm dini ve etnik azınlıkların güvence altına alınacağı garantisi verecek. Esad muhaliflerinin de yeni dönemde azınlıkların haklarının korunması konusunda aynı yaklaşımda olduğu belirtildi.

Ankara, yılbaşından sonra yapılması planlanan görüşmelerde azınlık temsilcilerine verilecek mesajları ise şu üç başlıkta topladı:

Rejimle aranıza mesafe koyun.
Suriye'nin şuan ki durumu tüm Suriyelilere zarar veriyor.
Belirsizlik uzamasın, ülke demokrasiyle yönetilsin.


22.5 milyon nüfusu olan Suriye'nin yüzde 74'ü Sünni, yüzde 16'sını Nusayri ve Dürzi azınlık oluşturuyor. Hıristiyanlar ise ülkenin yüzde 10'una tekabül ediyor. Şam ve Halep'te küçük oranda da olsa Yahudi azınlık topluluğu yaşıyor. Dini ve mezhebi azınlıkların yanı sıra ülkede etnik azınlıklar da yer alıyor. Etnik azınlıklar arasında Kürtler, Türkmenler ve Ermeniler öne çıkıyor. Suriye konusu ve Türkiye-Suriye ilişkileri ay sonunda yapılacak yılın son MGK toplantısında da ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılacak.

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) yarınki toplantısında konu bölgesel ve güvenlik boyutları ile ele alınacak. Ancak ayrıntılı değerlendirme MGK toplantısında yapılacak. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan Suriye'nin iç dinamiklerine ilişkin hazırlanan raporun yanı sıra iki ülke arasındaki son dönemde ekonomi alanında alınan kararlar da masaya yatırılacak.

Kaynak: Sabah

Türkiye’den Suriye’ye Sızan Militanlar Engellendi

İdlib ilindeki sınır muhafızları dün, İdlib'in Bedama bölgesine bağlı Ayn el-Bayda köyünden Suriye topraklarına sızmaya çalışan silahlı bir terör grubuna engel oldu.

İdlib'in SANA muhabiri, sınır muhafızlarının 15 silahlıdan oluşan silahlı bir terör grubuyla çatışmaya girdiğini ve Suriye topraklarına girişini engellediğini bildirerek muhafızların iki silahlıyı öldürdüğünü, terör grubunun diğer elemanlarını ise yaraladığını aktardı.

Kaynaklar, sınır muhafız güçlerinin Suriye topraklarına sızmaya çalışan silahlı terör grubunu takibinin ardından başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini söyleyerek Suriye'nin ve vatandaşların güvenliğine zarar vermeye çalışanlarla mücadele etme hazırlığında olan sınır muhafız güçlerinin safında can kaybı ya da yaralanma vakası yaşanmadığına işaret etti.

Bilindiği üzere sınır muhafız güçleri, 6 Kasımda aynı yerden Suriye topraklarına sızmaya çalışan 35 kişilik silahlı bir terör grubuyla çatışmaya girerek eylemlerini başarısızlığa uğratmıştı. Sınır muhafızları silahlıların bir kısmını yaralamış, grubun diğer üyeleri ise Türkiye topraklarına kaçmıştı.

Silahlı Teröristlerle Çatışma

Güvenlik Birimleri bugün, İdlib'e bağlı Hazano beldesinde silahlı bir terör grubuyla çatışmaya girerek teröristlerin bir kısmını öldürüp yaralamayı ve silahlarını ele geçirmeyi başardı.

Resmi bir kaynak, Maarratmasrin, Kefer Yahmul ve Hazano köylerinden gelen terör gruplarının özel ve kamu mallarına saldırarak söz konusu beldede ve beldeye giden yollarda vatandaşları korkuttuğunu bildirdi.

Yolcu Otobüsünü Yaktılar

Diğer yandan silahlı bir terör grubu, Eriha Bölgesine bağlı Mahmebel beldesi yakınlarında Somar Turizm ve Seyahat Şirketine ait bir yolcu otobüsünü yaktı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaynakları SANA muhabirine, teröristlerin şirketin beldedeki ofisinin önünde otobüsün yolunu kestiklerini ve 10 yolcusunun kimliklerini çaldıktan sonra otobüsü ateşe verdiklerini aktardı.

Kaynaklar, otobüsü yakan teröristlerin şirketin ofisine saldırıp içindeki 15 bin lirayı da çaldıklarını bildirdi.

Kafar Tharim’de 3 Bomba Etkisiz Hale Getirildi

Bu arada patlayıcı uzmanları; silahlı terör gruplarının İdlib iline bağlı Kafar Tharim kentinde yerleştirdikleri el yapımı 3 adet bombayı etkisiz hale getirdi.

SANA Muhabiri; teröristlerin söz konusu el yapımı üç bombayı kentin muhtelif bölgelerindeki yerleşim yerlerinde yerleştirmiş olduklarını ve uzaktan kumandalı cihazlarla patlatılmak üzere hazırlanmış olduklarını söyledi.

Muhabir ilk bombanın 80 g ağırlığında olduğunu ve Kafar Tharim –Harim otoyolunda, ikincisinin 70 kg ağırlığında ve kentteki kültür merkezi yakınlarında, üçüncüsünün ise yine 70 kg ağırlığında olduğunu ve Armanaz – Maar Tamasrin otoyolu üzerinde bulunduklarını ifade etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.