Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

?Aşura, Benzersiz Bir Merasimdi? (Foto)

Ülkemizdeki girişimci, etkin, nitelikli Caferi G.E.N.C'leri biraraya getirmeyi, bundan doğacak potansiyeli mektep adına kullanmayı amaçlayan CGK, Muharrem ayında bölgelerarası çalışmalara imza attı. Zeynebiye.com, CGK Başkanı Süphan İlter ile Aşura merasimini ve öncesini konuştu: 

12 Aralık 2011
?Aşura, Benzersiz Bir Merasimdi? (Foto)

Zeynebiye.com: 5 aralık Pazartesi Günü Halkalı’da yüz binlerin katıldığı bir Aşura merasimi düzenlendi, dünyanın gözü buradaydı. CGK da bu törene iyi hazırlandı, Aşura öncesi çalışmalar oldu. Aşura merasimini ve hazırlıkları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süphan İlter: Öncelikle, Aşura’ya gelinceye kadar özellikle İstanbul’da geçen on günlük süreç çok önemli. Gençlerimizin farklı bölgelerde yapılan matem törenlerinin son perdesi Halkalı’da gerçekleşti. Aşura öncesindeki coşkulu rüzgar o günkü törene de yansıdı. Tabii ki Halkalı’daki kardeşlerimizin bu konudaki gayretleri çok önemliydi. Allah emek verenlerin hepsinden razı olsun.

CAFERİDER, bu konuda ne kadar etkin olduğu çok önemli. Düşünün ki sadece Caferilere değil tüm kitlelere, tüm ekollere hitap ediyor. Alevi Sünni herkesi  Aşura Günü’nde bir araya getiriyor.

Bu sene meydanına anfi şeklindeki görüntüsü insanı çok etkiliyordu. Muhteşem bir görüntü vardı, ben meydana ilk girdiğimde çok duygulandım. İnsan duygulanıyor gerçekten; alana bakıyorum muhteşem bir kalabalık, izdiham gibi üçyüz bin kişinin katıldığı haberlerde söylendi; belki daha fazla kişinin olduğunu tahmin ediyorum.

Hiçbir ülke de hiç bir toplulukta böylesine azametli bir Aşura matem merasimi yok. Tiyatral gösteriyle mesajların istenilen şekilde verilmesi çok önemli. UNESCO tarafından da en iyi Aşura  programı seçilmesi boşuna değil. Yüz binlerin aynı  anda sine vurması da törene ayrı bir hava kattı.

Biz üniversite yıllarında Iğdır yakın olduğu için Aşura matem merasimi için Iğdır’a giderdik. Tüm illeri baz aldığımızda çok şükür birçok ilde nüfusumuz var. Özellikle son yıllarda ve özellikle İstanbul Halkalı’da başlatılmış olunan bir ses diğer illere de yayıldı. İki binli yıllara geldiğimizde, özellikle son birkaç yılda birçok ilde Aşura matem merasimi düzenlenmiş. Ben şahsen bu noktada Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’e teşekkür ve minnet borcumuz olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede Aşura bu seviyeye ulaşmışsa onun sayesindedir. İnşallah öteki dünyada bu emeklerinin karşılığını İmam Huseyn’in eliyle alır. Allah, onun defterine bunu yazar.

Bu başarıyı kelimelerle anlatmak çok zordur. Düşünün ben 80-90’lı yılları hatırlıyorum, o zamanlar çocuktuk, bazı şeyleri derk edemiyorduk ama, gizli gizli tedirgin namaz kılardık. Acaba birileri beni izliyor mu, bir şeyler soracaklar mı, diye korkardık. Hatta kendi mescitlerimizde bile korkarak ibadet ederdik. Şu an gelinen nokta o kadar mükemmel ki.. Caferiliği herkes biliyor, saygın bir konuma sahibiz. Önceden dört hak mezhep derdi insanlar, Caferi’yim dediğin zaman Caferiliğin ne olduğunu bilmiyorlardı, nerden çıktı derlerdi, şimdi saygı duyuluyor. Ben şimdi ibadetlerimi çok özgür bir şekilde yapıyorum. Tüm bunlarda Özgündüz’ün öncülüğünde Zeynebiye’nin payı büyüktür.

Özellikle gelinen son nokta da mesela; teknolojiyi de mekteple birlikte götürmesi zeynebiye.com’un faaliyetleri, site üzerinden canlı yayınlar, bölgelerden yayınlar, mükemmel faaliyetler. Bu yayınlarla camilerimizin olmadığı bölgelerde yaşayan insanlarımızın matem törenlerinden geri kalmaması sağlandığı gibi, bizleri tanımaya çalışan kardeşlerimiz de matemlerimizi izlemiş oldular. İleriye yönelik mektebimizin gelişmesi açısından, ben bunları yerinde görüyorum. Allah başarınızı daim etsin diyorum.

Zeynebiye.com: Bu sene CGK Aşura’ya hazırlık toplantıları yaptı. Bölgeler hem reklam çalışmalarında, hem deste organizasyonlarında daha aktif oldu. Tasua buluşmalarında üç farklı bölgemizde bölgeler arası etkinlik oldu. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süphan İlter: CGK, geçtiğimiz yaz yapılanmasını oluşturdu. Birkaç ay gibi kısa bir sürede çok güzel çalışmalara imza atmış olduk. Özellikle Tasua ve Aşura etkinlikleri çok verimliydi. Burada ilgili birim sorumlumuz Orhan Özgündüz kardeşimize de çok teşekkür ediyorum, takdire şayan bir çalışma yapmıştır. Bölge camilerini bir araya getirmek, bölge cami deste başlarını bir araya getirmek ve bunun neticesinde Tasua buluşmalarında Esenyurt İmam Hasan Camii ve Şahintepe İmam Rıza Camiii akşamında Zeynebiye’deki organizasyon yapmak bence CGK’nın büyük başarısıdır.

Çalışmalarımızı internet üzerinden takip eden kardeşlerimiz teşekkürlerini iletiyorlar. Balıkesir’den bir kardeşimiz, çalışmalarımızı Zeynebiye.com’dan duyarak bize ulaştı. Teşekkür etti, hatta bursiyerimiz oldu. Bunlar güzel duygular. Nerede mektebimiz adına bir faaliyet varsa orada olmaya çalışmalıyız. Bizim kapımız herkese açık; hiçbir ayrım ve ön şartımız yok. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha büyük işlere imza atacağız.

Zeynebiye.com: Geçen yıl Erbain merasiminde ülkemizde bir ilk yaşandı. Alevi Sünni ve Caferi kurumlar ortak matem düzenledi. Bu yıl da bu tören ocak ayının ortasına denk geliyor. Aşura dönemindeki bu rüzgarın oraya da yansıması olur mu?  Nasıl bir tören bekliyorsunuz?

Süphan İlter: Mutlaka olumlu etkisi olacaktır. Çünkü biz temeli attık. Bölgelerdeki arkadaşlarımızla iletişimimiz sürecek. Tasua’daki tecrübemizle daha ihtişamlı bir desteler buluşmasını Erbain’de sağlayacağız.

Aşura’nın ardından Erbain programını Türkiye gibi, İstanbul gibi bir şehirde geçen yıl çok ihtişamlı bir şekilde yaşattık. O zaman CGK kurulma aşamasındaydı, ama şimdi kuruldu bir yönetimimiz var, çalışmalarımız var. Tasua ve Aşura’da çok güzel çalışmalar yaptık bu sene de Erbain’de en azından attığımız bu temelle daha güzelini yapacağımıza inanıyorum. CGK farkını hissettirecek, daha ihtişamlı bir Erbain’le damgasını vuracak inşallah.

Zeynebiye.com: CGK önümüzdeki dönemde neleri hedefliyor?

Süphan İlter: Öncelikle sizin vasıtanızla CGK projesinin sahibi ve bu yapının kurucusu Dr. Muhammet Taşdemir beye, yönetim kurulumuz adına teşekkürü borç biliriz. Bu günlere gelinmesinde büyük emeği var. Kimsenin inanmadığı bir dönemde bu işi sırtladı.

Bizler artık karamsar havayı geride bıraktık. İnsanlar artık şunu görebiliyor CGK bir şeyler yapıyor. Türkiye genelinde  70’e yakın öğrenciye burs veriyoruz. Bu sayı önümüzdeki sene çok daha fazla olacak. Toplumumuzun genel faaliyetlerinde üzerimize düşeni yapıyoruz. Gençlik alt yapısını oluşturuyoruz. İnsanlara ulaşıyoruz iletişim kuruyoruz. İnsanların oturup düşünmesi lazım insanlar evinde yatarken , farklı şeylerle uğraşırken çalışan birileri var.

CGK bundan sonra özellikle sosyal aktivitelerin tamamında etkin olacak. Biz, Üniversiteli Caferiler vasıtasıyla üniversiteli kardeşlerimize yönelik çalışmalarımızla birlikte meslek sahibi öğretmenlerimizden mühendislerimizden, iktisatçılarımızdan işletmecilerimizden iletişim-bilişim mezunu arkadaşlarımızı bir araya getireceğiz. Gençliğin bir araya geldiği yerde ortaya çıkan enerjiyi de toplumumuz için kullanacağız.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.