Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi; Suriye Ulusal Konseyi yetkilisi BesmaKadmani başkanlığındaki muhalefet heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Arap Birliği’nden bir heyetin sivillerin korunması amacıyla Şam’a gitmesi hakkında; “Suriye yönetimi ile her iki tarafın hak ve sorumluluklarını belirleyen net bir mutabakat anlaşması imzalanmadan Şam’a gidilmeyecek” dedi.
Nebil Arabi insan haklarını savunmak, sivilleri korumak ve yardım etmek amacıyla Arap örgütleri, basın organları ve askerlerden oluşan 500 tane temsilcinin Suriye’ye gönderilmesi için anlaşmaya varıldığını belirterek, Arap bakanların bu ziyaretin tarihini belirlemek ve bazı düzenlemeler yapmak için Çarşamba günü Ribat’ta toplanacaklarını belirtti.
Suriye Dışişleri Bakanı Velit Muallim’den Beşşar Esed’in Suriye kriziyle alakalı olağanüstü bir toplantı düzenlenmesi talebini içeren bir mektup aldığını belirten Nebil Arabi, bu talebi Arap liderlere sunacağını ve böyle bir toplantının kabul edilmesi için üyelerin üçte ikisine tekabül eden 15 üyenin onaylaması gerektiğini bildirdi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen toplantıda Arap Birliği Suriye’nin üyeliğini askıya alınması ve Arap örgütleri tarafından sivillerin korunması yönünde karar almıştı.
Bunun ardından Pazar günü ise Şam’dan Arap Birliği tarafından gönderilecek gözlemci heyeti kabul edecekleri yönünde bir açıklama gelmişti.
Fransa'dan Suriye'ye Karşı "Soğuk Plan"
Fransa Suriye yönetiminin düşmesi için askeri operasyon planlıyor.
Fransa, Suriye yönetimine karşı askeri operasyon başlatmak için “soğuk plan” yapmaya başladı. Fransa Savunma Bakanlığı Suriye'de beklenen çeşitli senaryolar ile başa çıkmak için ortaya koyduğu “soğuk planları” için somut adımlar atmaya başladı. İstihbari bilgi alış verişi gerçekleştiren Fransa, bazı müttefik ülkelerle askeri hareket planlarını koordine etmeye başladı.
Sooryoon.net’te yer alan habere göre Fransız askeri uzman, TTW’ye yaptığı açıklamada “Savunma Bakanlığı’na bağlı operasyon merkezine, Suriye’de olanlara başa çıkabilmek için plan ve senaryoların oluşturulması yönünde emirler verilmeye başlandı.” dedi. Hükümet dairelerine yakınlığıyla tanınan uzman, Fransa’nın Libya’ya müdahalede oynadığı merkezi rolden ötürü, Suriye’de askeri müdahalede bulunmaya cesaretlendiğini bildirdi.
Suriye’deki durumların karmaşıklığından dolayı, Fransa’nın öncelikle tehlikeye yaklaşıp yaklaşılmadığı ve siyesi alternatifin olup olmadığı noktasında güvenilir istihbari bilgiler elde etmeye çalıştığını belirten uzman, NATO ekseninin artık Suriye’ye karşı yapılacak askeri müdahaleyi ciddi bir şekilde düşünmeye başladıklarını belirtti.
Muhaliflere yakınlığıyla bilinen Sooryoon.net, Mısır Bugün Gazetesinde bir kaç gün önce yayınlana Amerika istihbaratının Suriye ordusundan ayrılan askerlerin sayıları, ne kadar güçlerinin olduğu, rütbeleri ve konuşlandığı merkezleri ile ilgili bilgiler toplamaya çalıştığı yönündeki haberlerle uyuştuğunu ifade etti.
Haddam: Askeri Müdahale İçin Güvenlik Konseyi'nin Kararına Gerek Yok
İsyancılardan Abdulhalim Haddam ise “Mısır el Yovm” Gazetesi’yle yaptığı telefon görüşmesinde Rusya ve Çin’in muhalefetine rağmen askeri müdahalenin mümkün olabileceğini söyledi.
Haddam, “Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in vetosuna rağmen Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunması mümkündür. Böyle bir müdahale gerek Birleşmiş Milletler anlaşması şartlarına, gerekse uluslar arası insan haklarıma göre meşrudur ve mümkündür. Zulme uğrayan bir halkı kurtarmak için askeri müdahalede bulunma hakkı söz konusudur. Böyle bir şey için Güvenlik Konseyi’nin kararına bile gerek yok. Hatırlarsanız, bazı ülkeler Rusya’nın muhalefeti nedeniyle uluslararası bir karar olmaksızın Yugoslavya’ya müdahalede bulunmuştu. Beşşar Esed’in sonu Libya’nın eski lideri Kaddafi’nin sonu gibi olacak” açıklamalarında bulundu.
15 Kasım 2011