Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Esir Takasının Kazananı Hamas

Siyonist İsrail basını, Filistinli direnişçiler tarafından 2006 yılında esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit?e karşılık binden fazla Filistinli esirin serbest bırakılmasıyla sonuçlanan esir takası anlaşmasını Hamas?ın kazandığını bildirdi. 

19 Ekim 2011
Esir Takasının Kazananı Hamas

İsrail’de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesi analisti Ruen Bergman, CNN International televizyonuna verdiği demeçte Filistinlilerle yapılan esir takasının kazananının Hamas olduğunu belirtti.

İsrail’in Hamas’ın şartlarının yüzde 85’ini kabul ettiğine dikkat çeken Bergman, “İsrail eğer kırmızıçizgilerini aşıp daha önce bu şartları kabul etseydi, Gilad Şalit yıllar önce serbest kalmış olacaktı” dedi.

İsrail’in esir takasını kabul etmesinde uluslar arası baskıların ve bölgede yaşanan gelişmelerin etken olduğunu savunan Bergman, “İsrail hükümetinin temel sorunu kendi askerine karşı ahlaki görevini yıllarca yerine getirmemesi ve sonunda onun bu şekilde serbest bırakılmasına boyun eğmiş olmasıdır” dedi.

Gilad Şallit’i beş buçuk yıl boyunca bulup kurtaramamış olmasının İsrail istihbarat servisi için büyük bir skandal ve facia olduğunu belirten Bergman, “Şalit, bütün bu süre boyunca Suriye’de veya Lübnan’da değil, Tel Aviv’e yarım saatlik mesafede bulunan Gazze şeridinde bulunuyordu” dedi.

Halid Meşal, Mısır'a teşekkür etti

Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal, "Mısır'a, halkına ve istihbarat servislerine" teşekkür etti.

Kahire'de basına açıklama yapan Halid Meşal, İsrail'de halen tutuklu olan Filistinlilere hitaben de, "Bugün mutluyuz, ancak sizler serbest bırakılmadıkça sevincimiz tam olmayacak" dedi.

Meşal ayrıca, "Filistin uzlaşmasını gerçekleştirmek amacı yla Kahire'de ikili bir görüşme önerisinde bulunmak için" Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a geçen hafta çağrıda bulunduğunu söyledi.

Hamas'ın siyasi büro yetkilisi İzzet el Raşk da iki taraftan heyetler arasındaki bu görüşmenin "Yakında" Kahire'de yapılacağını kaydetti.

11 özgür Filistinli Türkiye'de

İsrail ile Hamas arasındaki takas anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan Filistinlilerden 1'i kadın 11 kişi, Kahire’den Ankara’ya getirildi.

Türkiye'ye geleceklerin net sayısı belirtilmemiş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu akşam saatlerinde '10 civarında' demişti. Netleşen rakam 11 olurken, bunlardan 1’inin de kadın olduğu belirtildi.

Gilad Shalit'in İlk Açıklaması

İsrailli asker Gilad Shalit, serbest bırakılmasından sonra, esir takası anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Tüm Filistinli İsrail hapishanelerindeki esirlerin tümünün serbest bırakılmasından mutluluk duyacağım. Bu esir takasının İsrail ile Filistin arasında gerçekleşecek barış için atılmış bir adım ve iki taraf arasında olumlu bir ilişki kurulmasına yardımcı olacak bir hamle olmasını umuyorum.

Sağlığım iyi. Kendimi iyi hissediyorum. Benim özgürlüğümü tekrar elde etmem için çaba sarf eden insanlarla karşılaşmak beni heyecanlandırıyor. Onlara tüm çabalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Yıllardır esaret altındayım. Ama her zaman içimde yıllar sonra dahi olsa günün birinde özgür olacağım inancını içimde taşıdım.

Esir takası anlaşmasının gerçekleştiğini bir hafta önce öğrendim. O gün bu anlaşmanın özgürlüğüme kavuşabilmem için yapılan son anlaşma olduğunu hissettim. O anki duygularımı anlatamıyorum. Ama çok zor anların beni beklediğini fark etmiştim.

Ailemi çok özledim. Ve arkadaşlarımı tabi ki.. Diğer insanlarla buluşup onlara esarette geçirdiğim yılların tecrübesini anlatmak istiyorum. Yapmam gereken çok şey var

Benim görüntülerim karşılığında 20 bayan esirin serbest kalması hakkında ise; zannediyorum bu görüntüler televizyonlarda yayınlandı. Ama o zaman bu durum beni çok ilgilendirmiyordu.

Mısır’a hem Hamas hem de İsrail tarafını iyi idare ederek bu anlaşmanın gerçekleşmesine sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.