Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Libyalı İsyancılar da Savaş Suçu İşledi

Uluslararası Af Örgütü Libya'daki ayaklanma sürecinde yaşanan insan hakları ihlallerini mercek altına alan bir rapor yayınladı. Rapora göre Kaddafi'ye bağlı güçler insanlık, muhalifler ise savaş suçu işledi.  

14 Eylul 2011
Libyalı İsyancılar da Savaş Suçu İşledi

Uluslararasıa Af Örgütü'nün hazırladığı raporda, Libya'da son dönemdeki insan hakları ihlallerin büyük bölümünden Kaddafi'ye bağlı güçlerin sorumlu olmasına rağmen isyancıların da öldürme ve işkence olaylarına karıştığı kaydedildi.

Raporda, Kaddafi'ye bağlı onlarca askerin öfkeli muhalifler tarafından yasadışı şekilde öldürüldüğüne, işkence edildiğine ve bu vakalardan bazılarının savaş suçu niteliği taşıdığına yer verildi.

Sivillerin kasten hedef alındığı saldırılar, gözaltında kayıplar (cebri kayıp), keyfi gözaltılar ve işkence gibi savaş suçu kapsamına giren ihlallerin, Libya'da son dönemde arttığı belirtildi.

Kaddafi'nin tuttuğu siyah Afrikalı paralı askerlerin linç edilmesi, intikam saldırıları ve tutsak alınan askerlere işkence de raporda ön plana çıkarıldı.

Irkçılıkla Mücadele Çağrısı

Af Örgütü, ülkedeki tablo henüz netleşmemekle birlikte, Libya'daki yeni yönetime destekçilerine hakim olma, istismarları araştırma ve yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele etme çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Adalet Bakanı olarak atadığı Muhammed el Alagi, isyancıları savaş suçları işlemekle işam etmenin doğru olmadığını savunarak "Onlar asker değil, sıradan insanlar. Bazı hatalar yapıldı ama bunlara savaş suçu denemez" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.