Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kosova'da Sınırlar Kontrol Altında

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, hükümet tarafından hazırlanan 10 maddelik şartlar listesi hakkında KFOR ile uzlaşmaya varıldığını açıkladı.  

06 Ağustos 2011
Kosova'da Sınırlar Kontrol Altında

Başbakan Taçi, anlaşmayı, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra Kosova’nın en büyük başarısı olarak niteledi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Başbakan Haşim Taçi, "Kosova Hükümeti 1 ile 31 numaralı sınır kapılarında oluşan yeni durumun korunması için uzlaşı sağlandı. Bu anlaşmaya, Kosova Hükümeti’nin doğru kararlar alması sonucunda varılmıştır. Kosova'nın ülke sınırlarını denetlemesi için uluslararası topluluğun güvencesine sahiptir. Uluslararası toplum Kosova'nın toprak bütünlüğünü savunuyor.” ifadesini kullandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga'nın Basın Sözcüsü Aber Vlahiu, Kosova'nın kuzey kesimindeki üç Sırp belediyesinde Yarina ve Birnyak sınır geçitlerinde statüko durumunun ortadan kaldırılmasının her iki ülkenin insanları için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Basın Sözcüsü Aber Vlahiu, Kosova hükümetinin hukuk düzeninin uygulanması amacıyla sınır geçitlerine Kosova özel polis gücü gönderme kararının doğru ve aynı zamanda bağımsız ve egemen Kosova'nın yasal hakkı olduğunu savundu.

Yolları kapatmanın ve hükümetin önlemlerine ve yasalara karşı koymanın ülkenin bu bölümünde insani kriz ve burada yaşayan yurttaşlar arasında ilişkilerin gerginleşmesi açısından tehlikeli olduğuna işaret eden Vlahiu, tarafların sorunlara uygun ve yararlı çözümler bulmaları için masaya yeniden oturmaları için ABD ve Avrupa Birliği'nin, özellikle KFOR'un doğrudan katkılarının önemini vurguladı.

Kosova'nın her tarafında insanların ve malların serbest dolaşımını sağlayan bu anlaşmanın demokrasi ilkesi olduğunu ve etnik veya dini kökenine bakmaksızın bütün yurttaşların kazanç elde edeceklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sözcüsü, Kosova Cumhuriyeti Kurumları ve Cumhurbaşkanının Sırbistan'la ve bütün ülkelerle sorunların diyalog ve anlaşmayla çözülmesi için katkı harcadıklarını bildirdi.

Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkiler tam anlamda normalleşinceye kadar AB'nin ara buluculuğunda diyaloğu sürdürmenin tek seçenek olduğuna işaret eden Vlahiu, gelecekleri Avrupa Atlantik kurumlarında olan egemen iki ülke olarak Sırbistan'la Kosova'nın işbirliğiyle, karşılıklı yardımlaşma ve Avrupa modeli standartlarla sorunlara çözüm getirerek ilerleme kaydedeceklerine vurgu yaptı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.