Savaş suçundan tutuklanan ve Srebrenitsa katliamından sorumlu tutulan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in Lahey’de yapılan ilk duruşmasına, yakınlarını kaybeden acılı bir grup Bosnalı kadın da izleyici olarak katıldı.
Mladiç’in yakalanmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten acılı anneler, Mladiç'in yargılama sonunda hakkı ettiği cezayı bulmasını arzuladıklarını söylediler.
Mahkeme önünde, öldürülen yakınlarının resimlerini taşıyan pankartlar açan Bosnalı anneler, Müslüman oldukları için soykırıma maruz kaldıklarını dile getirdiler.
Savaş sırasında oğlunu ve eşini kaybettiğini belirten Kada Hotiç gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardır çektiği acının geçen hafta Mladiç;in yakalanmasıyla birlikte bir nebze azaldığını söyledi.
"Eşim ve oğlumun mezarları bile yok" diyen acılı anne, sadece oğlundan geriye kalan iki kemiği defnedebildiğini kaydetti. Mahkemeyi takip etmek için Bosna'dan geldiğini söyleyen Hotiç, yaşadığı travmanın sürdüğünü, bu yüzden Mladiç;in en yüksek cezayı almasını çok istediğini ifade etti.
Bosnalı annelere destek vermek için mahkeme önüne gelen Hollandalı aktivist Jehone van Woerkom ise Bosna'daki acıların, BM'ye bağlı Hollandalı askerlerin görevi döneminde gerçekleştiği için kendisini sorumlu hissettiğini söyledi.
Her yıl Bosna'ya giderek yaşanan acılara ortak olmaya çalıştığını ifade eden Woerkom, eli kanlı Mladiç'in yakalanmasının kendisini tarif edilemez derecede mutlu ettiğini dile getirdi.
Bosnalı annelerle sürekli iletişimde olduğunu, bu yüzden yaşanan travmaların canlı tanığı olduğuna işaret eden Hollandalı aktivist, Mladiç'in davasını bundan sonra da izleyeceğini söyledi.
Mladiç hakim karşısında
Sırp katil Ratko Mladiç’in Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ndeki ilk duruşması bugün başladı. “Ölümcül hasta” olduğunu söyleyen Mladiç'in davası 4 Temmuz'a ertelendi.
Mahkeme üyelerinin kendilerini tanıtmasından sonra duruşmaya devam edildi. Mladiç duruşmanın ilerleyen dakikalarında mahkemeye “ölümcül hasta” olduğunu söyledi.
Mladiç kendisine yöneltilen savaş suçlarını “insanlarımı ve ülkemi koruyordum” diyerek cevap verdi .
Hollandalı hakim Alphons Orie;nin başkanlığında yaklaşık 1,5 saat süren mahkemede, hazırlanan iddianame özet şeklinde Mladiç’in yüzüne okundu.Mahkeme heyeti daha sonra eski generale, hakkındaki suçlamaları kabul ya da reddetmesi için 4 Temmuz 2011 tarihine kadar süre verdi. Verilen 30 günlük süreyi az bulan Mladiç, daha çok zamana ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Tek bir avukat tarafından savunulmak istemeyen Mladiç'in taleplerinden biri de 'düzgün bir savunma' oldu.
Mladiç, aralarında soykırım ve insanlığa karşı suçun da bulunduğu 11 ayrı suçlamadan yargılanacak. Uzmanlar, Mladiç'in davasının en az 4-5 yıl devam edeceği tahmininde bulunuyor
04 Haziran 2011