Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran?la Savaş Halinde miyiz?

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el-Arabi, İran?ın savaş gemilerinin Süveyş Kanalı?ndan geçmesine izin verilmesini sorgulayan Amerikalı gazeteciye sert çıktı. 

10 Mayıs 2011
İran?la Savaş Halinde miyiz?

Washington Post gazetesine demeç veren Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el-Arabi, Mısır’ın yeni dönemde aralarında İran’ın da bulunduğu tüm dünya ülkeleriyle ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak istediğini söyledi.

Mısır’ın diğer ülkelerle ilişkileri konusunda artık geçmişe değil ileriye bakması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı el-Arabi, İran’la ilişkiler konusunda henüz bir karar verilmediğini ifade ederek dünyada İsrail, Amerika ve Mısır’dan başka tüm dünya ülkelerinin İran’la ilişki içerisinde olduğunu hatırlattı.

Washington Post muhabirinin Mısır’ın İran’a ait savaş gemilerine Süveyş Kanalı’ndan geçme izni vermesini eleştirel bir şekilde gündeme getirerek sorgulamasına sinirlenen Dışişleri Bakanı Nebil el-Arabi, “Biz İran’la savaş halinde miyiz? Biz, dünyadaki tüm ülkelerle yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Savaş halinde olmadığımız hiçbir ülkenin gemilerinin Süveyş’ten geçmesine engel olamayız. İran bizim düşmanımız değil, bana bunu mu söyletmek istiyorsun. Hayır İran bizim düşmanımız değil, bizim dünyanın hiçbir yerinde düşmanımız yok” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el-Arabi, muhabirin Mısır’la ABD arasındaki ilişkilerin stratejik niteliğini hatırlatarak Mısır’ın yeni dönemde Amerika ile ilişkiler konusunda görüşünü değiştirip değiştirmediğine ilişkin sorusuna da “İlişkilerde yeni bir sayfa açma yönündeki düşüncemizin, Amerika’yla ya da başka ülkelerle olan ilişkilerimize hiçbir etkisi yoktur. Sizin en yakın dostlarınız olan İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’la diplomatik ilişkileri var. Ben bunda bir sakınca görmüyorum, sizin tüm müttefiklerinizin İran’la ilişkisi var” diye cevap verdi.

Mısır’ın Hamas ve el-Fetih anlaşmasının sağlanmasındaki rolünü de Kahire’nin dünya ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açma vizyonunun bir sonucu olarak niteleyen el-Arabi, Hamas’ın barış sürecine engel oluşturduğu yönündeki iddiaları da reddettiklerini açıkladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.