Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı

İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, Parlamenterler Forumu ile başladı. 

09 Mayıs 2011
En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı

Forumun açılışını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin yaptı.

Konferansa katılan parlamenterler İstanbul kararlarının takipçisi olacaklarını açıkladılar.

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı öncesinde gerçekleştirilen Parlamenterler Forumu’nda, İstanbul’da alınacak kararların hayata geçirilme mekanizmaları tartışıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İstanbul konferansının ardından gelecek 10 yılda önemli başarıların ortaya çıkacağına inandığını söyledi.

Moon, Brüksel’de düzenlenen bir önceki konferansta hazırlanan eylem planının hayata geçirilme sürecinde çıkartılan derslerden yararlanacaklarını belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin de konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Mehmet Ali Şahin, "Bir tarafta kaynaklar hesapsızca israf edilirken öbür tarafta yaşanan açlık, yoksulluk, salgın hastalık manzaraları insanlığın ortak vicdanının kaldıramayacağı ağır bir çelişki haline gelmiştir. O nedenle dünyada kalıcı barış ve huzurun temini yaşanan küresel adeletsizliğin kaynakların paylaşımındaki dengesizliğin giderilmesinden geçmektedir" dedi.

Parlamenterler Forumu, En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda ele alınacak konulara bir yol haritası belirlenmesi açısından önem taşıyor.

"Kalkınma Paradigması Değişmeli"

Sivil Toplum Forumu’nun açılışında konuşun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Kalkınma paradigması artık değişmelidir. Bu konuda bugüne kadar yeterince çaba gösterilememiştir" dedi.

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sivil Toplum Forumu, Sivil Toplum Kuruluşları Yüksek Komitesi Başkanı Arjun Karki’nin, hazırlanan raporu sunmasıyla başladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sivil toplum kuruluşlarının refah, istikrar ve kalkınma için olmazsa olmaz kuruluşlar olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, dünya üzerindeki pek çok sorunun giderilmesi için çaba harcayan sivil toplum örgütlerinin kampanyalar düzenlediğini hatırlatarak bu örgütlerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Davutoğlu, "Kalkınma paradigması değişmelidir, bugüne kadar yeterli çaba gösterilemedi sahada yapılan teahhütler yerine getirilmelidir" diye konuştu.

Moon Topkapı Sarayına Hayran Kaldı

Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u Topkapı Sarayı’nda ağırladı.

Topkapı Sarayını ilk kez ziyaret eden Ban Ki Moon, Ahmet Davutoğlu ile sarayın avlusunda yürüdü. Esvab odasında bilgi alan Moon, Davutoğlu ile birlikte İstanbul manzarasını izledi.

Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’a Mecidiye Köşkü’nde bir yemek verdi.

Beş gün sürecek konferansta dünyanın en az gelişmiş ülkelerinin sorunları ele alınacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.