Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Esad: "Büyük bir komplo ile karşı karşıyayız"

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkedeki eylemlerin ardından ilk kez açıklama yaptı. Esad, Suriye'nin İsrail'in hedefine uygun büyük bir komplo ile karşı karşıya olduğunu söyledi. 

31 Mart 2011
Esad:

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bir dizi reform ilan etmesi beklenen konuşmasını yaptı. Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmut El Abraş'ın kürsüye davetinin ardından meclis salonuna giren Esad'ı milletvekilleri destek sloganları atarak karşıladı.

Esad, 15 Mart’tan beri mecliste yapması beklenen ve aynı zamanda Başbakan Naci Itri'nin istifasının ertesine rastlayan konuşmasında, "Suriyelilerin geçen haftadan beri bu konuşmayı beklediğini biliyorum, ama durumun eksiksiz bir resmine sahip olmayı bekledim'' dedi.

Ülkesindeki protestoların "ulusu için bir test" olduğunu kaydeden Esad, bölgedeki gelişmelerden etkilendiklerini ve reformları desteklediklerini ifade etti. " Bu ülkede kan dökenlerin bunun hesabını vermesi gerekiyor" diyen Esad sözlerine şöyle devam etti:

"Mezhepler karşı karşıya gelirse bu beklenilmeyecek bir sonuca yol açabilir. Halkın farkındalığını daha da artırmamız gerekiyor. Bölgedeki dalga Suriye'nin çıkarına mı? Buna karar vermeliyiz. Halkımızın taleplerini yerine getirmeliyiz Dışarıdan gelen baskıları kabul etmeyiz."

'BÜYÜK BİR KOMPLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Özellikle Dera kentinde yaşanan gösterilere değinen Esad, Suriye'nin "büyük bir komplo" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Esad, Suriye'nin Arap dünyasında olanlardan etkilenmemesinin söz konusu olmadığını belirtti. "Bölgede çok büyük değişiklikler yaşanıyor" tespitinde bulunan Suriye Devlet başkanı bunun kendi ülkesini de etkilediğini belirtti.

'HEDEF SURİYE'Yİ BÖLMEK'

Hedefin İsrail'in hedefine uygun olarak Suriye'yi bölmek, bir ulus olarak devamına son vermek olduğunu belirten Esad, "Ayrıntıya girme dediler bana, ama genel konuşmak istemiyorum, ayrıntılara girmek istiyorum" dedi.

Esad, uydu kanalları ve internette, gösterilerden önce bir hareketin başladığını ve "tahrif edilmiş fotoğraflar kullanıldığını" da ileri sürdü. "Mezhepler arası tahrike dönük SMS mesajlarına başvurdular. Ama biz bu komployu boşa çıkarmayı başardık" diyen Esad konuyla ilgil şunları dedi:

"Olaylar başlamadan önce bir takım kanallardan duyurular yapıldı. Suriye'deki mezhep ayrılıklarını özellikle kışkırttılar. Biz bu teşebbüsün de üstesinden gelmeyi başardık. Farklı mezhepteki insanların cep telefonlarına farklı mesajlar gönderildi. Oldukça örgütlü bir yapı karşımızda."

'REFORMLAR GERÇEKLEŞMEK ZORUNDA'

Suriye lideri konuşmasında reform taleplerine de yer verdi ve "Reform kararları daha önceden alınmış kararlardır. Biz bu reformları gerçekleştirmek zorundayız." dedi.

'BİZE SALDIRANLAR AZINLIKTA'

Yönetim lehine düzenlenen gösterilere de değinen Esad; "Bize gizli saldırı düzenleyenler azınlıkta. Suriye halkı gerçeği farkettiğinde tepkisini ortaya koydu." değerlendirmesini yaptı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.