Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ahmedinejad ve Esad, Müdahaleye Karşı

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Libya'ya askeri müdaheleye karşı çıkarak yabancı askeri müdahalenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.  

16 Mart 2011
Ahmedinejad ve Esad, Müdahaleye Karşı

Ahmedinejad, İspanyol resmi televizyonu TVE'ye verdiği demeçte, "Halkın bombalanması kabul edilemez, bu cezalandırmalı" diyerek Libya lideri Muammer Kaddafi'yi eleştirdi, ancak olası bir dış askeri müdahaleye karşı olduğunu açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı, "Son 50 yıldır diktatörlere kim yardım ediyor? Onlara silahlar nereden geliyor? Kimler satıyor? Bölgede kimlerin askeri üsleri, ekonomik ve ticari anlaşmaları var? Bu diktatörler bizim tarafımızdan mı desteklendiler, yoksa ABD ve Avrupa tarafından mı?" sorularını yöneltti.

Ahmedinejad, şunları kaydetti:

"Eğer Libya'nın işlerine dışarıdan müdahale edilmezse, Libya halkının geleceğiyle ilgili karar verebileceğini düşünüyorum. Batının yapacağı her türlü müdahale durumu daha karışık hale getirecektir. Batılılar, sömürgeci yaklaşımı bir kenara bırakmak zorundalar. Önümüzde binlerce ölümü ardında bırakan Irak ve Afganistan örnekleri var. İşgalden sonra bu ülkelerde çok daha fazla insan öldü. Irak'ta 1 milyona yakın kişi öldürüldü. Dünyanın neresinde olursa olsun egemenliğin sahibi halklardır ve yöneticiler halkların haklarına saygı göstermeliler."

ABD ve Avrupa'yı, "bir yandan demokrasiyi savunup, diğer yandan diktatörlere destek vermekle" suçlayan Ahmedinejad, "Diktatörlere destek veren ABD ve Avrupa, kendini demokrasinin öncüsü ilan ediyor. Böyle bir şeyi ilan etmek utanç verici" diye konuştu.

Esad: Libya'ya müdahale tehlikeli

İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez'i kabul eden Esad, "Bölge halklarının kendi kaderlerini çizme gücüne sahip olduklarını" kaydetti.

Libya'ya yönelik yabancı askeri müdahale ihtimallerine göndermede bulunan Esad, "Bölge ülkelerine yönelik herhangi bir yabancı askeri müdahalenin sorunların çözümünü zorlaştırarak tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini" söyledi. Esad, geçmişte bölgede yaşanan bazı deneyimlerin bu görüşü kanıtladığını belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Jimenez ile yaptığı ortak basın toplantısında Suriye'nin Muammer Kaddafi'ye askeri destek verdiği ve silah gönderdiğine ilişkin iddiaları kesin bir dille yalanladı.

"Biz, Libya'da herhangi bir kesime askeri destek vermiyoruz" diye konuşan Muallim, Suriye'nin Libya'ya yönelik dış müdahaleye karşı olduğunu kaydetti.

Muallim, Suriye'nin Libya'daki gruplara eşit mesafede durduğuna dikkat çekerek, "Yabancı güçlerin müdahalesine ilişkin Irak'ta, Sudan'da, Lübnan'da ve Gazze'de acı deneyimlerimiz oldu" dedi.

Suriye'nin Libya için endişeli olduğunu belirten Muallim, Libya'daki sorunların çözümü için diyaloğun başlatılması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.