Bahreyn'in işbirlikçi Kralı, geçen hafta monarşiyi devirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yargılanan 23 eylemciyi serbest bırakmıştı. Şii muhalefet ise siyasi nedenlerle hapse atılan en az 200 kişi olduğunu belirtiyor.
Bahreyn'de siyasi tablo:
Son dönemlerde Kuzey Afrika'da meydana gelen ayaklanmaların yansıdığı Bahreyn'de siyasi tablo çok renkli. Küçük bir ülke olmasına rağmen Bahreyn'de çok fazla siyasi hareket ve parti bulunuyor.
Rejimin reform yapmasını talep eden gösterilerin devam ettiği Bahreyn’de siyasi haritaya kısaca göz atacak olursak aşağıdaki manzarayla karşılaşıyoruz. Ülke El-Halife ailesi tarafından 1783'ten beri anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Ülkede iki meclis var. Biri seçimle belirlenen yasama meclisi (Parlamento). Diğeri ise kral tarafından belirlenen şura meclisi.
Parlamentodaki partiler:
1- Milli İslami Uzlaşı Cemiyeti: Başkanlığını Şeyh Ali Selman'ın yaptığı Şii hareket. Ülkenin değişik sorunlarıyla ilgileniyor. Milli birlikten yana. 7 kasım 2001 de kuruldu. Halkın sözünün temel alındığı modern bir devlet yapılanmasından yanalar. İslami bakış açısı ışığında hürriyet, adalet ve eşitlik ilkelerine inanıyorlar. 40 kişilik mecliste 18 üyeleri var.
2- İslami Asalet Cemiyeti: 6 Mayıs 2002 de kuruldu. Selefi görüşleriyle biliniyor. Devlet ve toplumun ıslahının ancak Kuran-ı Kerime ve peygamberin sünnetine dönerek gerçekleştirilebileceğine inanıyorlar. İdare meclisinin başkanlığını Ganem Buayneyn yapıyor. 2002 ve 2006 da meclis ve belediye seçimlerine katıldılar. Mecliste üç üyesi var.
3- İslam Forumu Cemiyeti (Müslüman Kardeşler): Sünni İslami bir parti. Bahreyn’deki ilk sivil toplum kuruluşu olarak kabul edilen (1941 yılında kuruldu) ve Müslüman Kardeşler teşkilatının fikirlerini benimsemiş olan ‘Islah Cemiyeti’nin siyasi uzantısı. Islah Cemiyeti değişik yardım faaliyetleriyle biliniyor. Bu cemiyet 2002 yılına kadar siyasetle ilgilenmiyordu. Mecliste iki üyesi var.
Parlamento dışı partiler:
4- Hak Hareketi (Demokratik Haklar Hareketi): Reformcu bir hareket. En büyük muhalif hareket. Hareketin genel sekreteri Hasan Muşeyme. 11 Kasım 2005 de kuruldu. Bu hareketin kurucuları daha önceleri Milli İslami Uzlaşı Cemiyeti üyesiydiler. Bu dernek etkili bir dernekti ancak bölünmeler yaşadı. Çağdaş müesseseler üzerine oturan sivil bir devlet yapısı talep ediyorlar.
5- Milli Demokratik Eylem Cemiyeti: 2001 yılının Eylül ayında kuruldu. Kısa adı ‘Vad’ olan hareket resmi internet sitelerinde, adalet ve hürriyetin hakim olduğu bir ülke istediklerini ifade ediyorlar. Eşit vatandaşlığa vurgu yapıyor. Sosyalist bir hareket.
6- İleri Demokrasi Platformu: 2001 yılında eski komünistler tarafından kuruldu.
7- Misak: Zengin işadamları tarafından kuruldu. Halk tabanında güçlü değil.
8- İslami Amel Cemiyeti (Amel): İran İslam devriminden etkilenerek 1981 de bir ayaklanmaya kalkıştı. 2001 de vefat eden Ayetullah Muhammed Şirazi’ye olan bağlılıklarından dolay ‘Şiraziler’ olarak isimlendiriliyorlar. 2001 yılındaki genel afta tüm üyeleri serbest bırakıldı.
03 Mart 2011