Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki iki milyonluk gösterinin ardından gece canlı yayında dünyaya seslenen Mübarek, pişkin pişkin konuşmalarıyla Mısırlıların tepkisini çekti.
Seçimleri öne alacağını, seçimlere kadar görevini sürdüreceğini belirten Mübarek Mısır'a ettiği hizmetleri anlattı! Mısır halkının defol çağrılarına, Mısır'da öleceğim diye yanıt veren Mübarek, yeni düzenlemelerle tansiyonu düşüreceğini sanıyor.
Fakat muhalefet açık bir şekilde, Mübarek'ten cuma gününe kadar Mısır'ı terk etmesini istemişti.
Son firavunu tanıyalım
Mübarek, 4 Mayıs 1928’de Kahire yakınlarındaki Menofya Köyü’nde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi’ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975’te Devlet Başkanı Enver Sedat’ın yardımcılığına atandı.
6 Ekim 1981’deki Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.
Sedat’ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005’teki sözde seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.
Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır’ı, Osmanlı paşası Mehmet Ali Paşa’dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe geçti.
Amerika Birleşik Devletleri ile Orta Doğu ülkeleri arasında kilit rol üstlenen Mübarek’in İsrail-Filistin ilişkileri konusunda takındığı tutum da eleştiri oklarının kendisine çevrilmesine sebep oldu.
Hüsnü Mübarek, Washignton’ın yanı sıra İsrail’in de müttefiki olarak hareket etti.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarından Hamas’ı sorumlu tutması ve Filistin’e giden insani yardım konvoyunun Mısır limanına demirlemesine izin vermemesi gibi olaylarla tepkileri üzerine çekti.