Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Aliyev'in Müdahalesi Bekleniyor

Başörtüsünün ortaokullarda yasaklanması, Azerbaycan'da geniş tepkiler gördü. Yapılan itirazlar sonuç vermeyince cumhurbaşkanının müdahalesi beklentisi ortaya çıktı. 

08 Ocak 2011
Aliyev'in Müdahalesi Bekleniyor

Konuyu gündemine taşıyan Azerbaycan haber sitelerinden FaktXeber.com, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Azerbaycan Milli Meclisi'nden, problemin, halkın rahatsızlığının ortadan kaldırılarak halledilmesini talep ettiğini bildirdi.

islam.azeri.az internet sitesi ise Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allahşükür Paşazade'nin bu mesele üzerinde dikkatle durduğunu ve sorunun halledilmesi, yasağın kaldırılması için uğraştığını bildirdi.

SalamNews muhabirleri ise ilahiyatçıların ve sivil vatandaşların konuya ilişkin fikirlerini aldı.

Meşedi Dadaş Camisi İmamı Hacı Hasanlı, “Sorunun yarandığı ilk günden bu yana biz, bunun devlet ve dindarlar arasındaki ilişkilere ciddi zarar vereceğini söyledik. Her zaman sorunun yasal çözümünü destekliyoruz. Zira her bir sorunun yasal çözüm yolu vardır ki, onu bulmak gerekir. Aslında, ben bunu sorun olarak bile görmüyorum. Çünkü bu konuda Azerbaycan Anayasası'nda net bir madde bulunmuyor. Bazı gelişen, hatta laik dünyanın merkezi ve beşiği sanılan ülkelerde başörtüsü okul üniformaları ile paralel olarak kullanılabiliyor. Durumla ilgili ortaya çıkan sorunu halletmek için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in yardımcı olabilecek müdahelesini bekliyoruz” dedi.

SalamNews`un Bakü sakinleri arasında gerçekleştirdiği anket de başkent sakinlerinin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in soruna müdahele etmesi ve sorunu dindarlardan yana halletmesini umduğunu gösteriyor.

Azerbaycan DEVAMM İnsan Hakları Örgütü Başkanı Hacı İlgar İbrahimoğlu, “Artık 50 gündür türban sorunu güncelliğini koruyor. Başörtüsü Allah`ın, Kuran`ın talebidir ve burada herhangi bir üçüncü görüş olamaz. Bunun altı kalın çizgiyle çizilmelidir. Diğer taraftan, bu hak Anayasa`nın vicdan özgürlüğü maddesi ile korunmaktadır. Tüm uygar ülkelerde – Amerika, Avrupa, Rusya`da bu haklar savunuluyor. Bu nedenle bir Müslüman ülkesi olarak Azerbaycan ortaokullarında da tamamen savunulmalı." diyerek Kafkasya Müslümanları İdaresi'nin bu konuda daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi. Bunun ne gibi sorunlara neden olabileceğini QMİ'nin Hükümet'e iletmesi gerektiğini vurgulayan İbrahimoğlu, "İnşallah, Devlet Başkanı`nın meseleye müdahalesi sorunun olumlu çözümüne katkı sağlayacak” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.