Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İstanbul'da Kutsal Günler Beyaz Perdede

İstanbul'da yaşayan inanç ve kültürlerin kutsal günleri "İstanbul'da Kutsal Günler" isimli belgeselle kayıt altına alındı. 

11 Aralık 2010
İstanbul'da Kutsal Günler Beyaz Perdede

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, Kültür Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen "İstanbul'da Kutsal Günler" adlı projede Halkalı'daki Evrensel Aşura Matem Merasimi'ne yer verildi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliğinin yapım şirketinin açıklamasında şunlara yer verildi:

"İstanbul, dünyanın çok az şehrinde rastlanabilen kültürel mozaiğe ev sahipliği yapmaktadır. Birçok dinden ve kültürden oluşan kitleler, varlıklarını sürdürebilmek, kültürlerini, geleneklerini, örf ve adetlerini gelecek nesillere aktarabilmek için her yıl düzenli olarak, kutsal günlerini kutlamakta, festivaller düzenlemekte, matemler tutmakta ve bayramlar yapmaktadır.

İstanbul'un kültür yaşamındaki bu etkinliklere her yıl dünyanın farklı ülkelerinden ziyaretçiler gelmekte ve bu kutsal günler İstanbul'un tanıtılmasında büyük rol oynamaktadır.

İstanbul'un kültürel yaşamında, kutsal günler ve bayramlar, toplumsal iletişimi güçlendiren, kültür ekonomisine katkıda bulunan, kültürel çeşitliliği ve renkliliği ile İstanbul'da kentlilik bilincinin yayılmasının da en önemli faktörlerindendir.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde, Kültür Bakanlığı işbirliğiyle "İstanbul'da Kutsal Günler" adlı projede gerçekleştirdik.

Bu programın temelini oluşturan başlıklardan birisi de, İslam alemi için büyük matem günü olan 10 Muharrem, Aşura Günü'dür. İslam toplumunun, Ehl-i Beyt'in matemini tuttuğu bu günü, İstanbul'daki kadim halklardan biri olan Caferiler, İslam mensubu kalabalıkları tek yürek haline getirerek bu matemi törensel etkinliklerle ifa etmektedir. Bu nedenle, belirttiğimiz gibi projemizin önemli başlıklarından olan "Aşura" etkinliklerinin çekimlerini gerçekleştirdik.

Sözkonusu proje farklı dillerde hazırlanarak, Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli yerlerinde yayınlandı."

İstanbul'da Kutsal Günler filminin galası 16 Aralık 2010'da Taksim'deki Beyoğlu Sineması'nda gerçekleştirilecek. Film daha sonra Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş 40 ülkede de gösterime girecek.

Son 20 yılda Dünya'nın pek çok bölgesinde meydana gelen savaşlara tanıklık eden Yönetmen Abdullah Aytekin, İstanbul'un çok kültürlü yaşamının simgesi olan cemaatlerin kutsal günlerinde gerçekleştirdikleri ayinleri hiçbir alt metin kullanmadan beyaz perdeye aktardı. Yönetmen Aytekin, belgesel filmi, "Bu filmde insanlar kendilerini görecekler, bütün o renklerin kendisinde olduğunu görecekler." sözleriyle anlattı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.