Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Alevi İnanç Önderleri İstanbul'da Buluştu (Foto)

Dünyanın dört bir yanından gelen Alevi inanç önderleri İstanbul?da buluştu. Cem Vakfı?nın Bostancı Gösteri Merkezi?nde düzenlediği 5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı?na ilgi büyüktü.  

30 Ekim 2010
Alevi İnanç Önderleri İstanbul'da Buluştu (Foto)

5. Uluslararası İnanç Önderleri Toplantısı, Bostancı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı Faruk Çelik, Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı ve Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay ile Alevi inanç önderleri katıldı. Toplantıda Uluslararası  El Mustafa Üniversitesi Türkiye temsicilcisi Dr. Resul Abdullahi, CAFERİDER Alimler Yüksek İstişare Kurulu Başkanı  H. Abdullah Turan; Almanya, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Norveç, İran, Irak, Azerbaycan, Kazakistan, Suriye, Türkmenistan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna, Kosova, Arnavutluk, Karadağ ve Macaristan'dan da yüzlerce inanç önderi, kurum temsilcisi, bilim adamı, gazeteci, araştırmacı ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen parlamenterler de hazır bulundu.

29 Ekim Cuma günü saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan tören, toplantı divanının oluşturulmasıyla başladı. CEM Vakfı Genel Müdür Hıdır Akbayır'ın önerisiyle divan başkanlığına CEM Vakfı Kurucu üyesi Cemal Canpolat Dede seçildi. Canpolat'ın davetiyle de divan üyeleri yerlerini aldı. Alevi İnanç Önderleri Divanı, şu isimlerden oluştu:

Selahattin Özgündüz (Türkiye Caferileri Lideri), Naki Horasani (Kosova Aleviler Birliği Dergahı), Veli Akkol (Şah Kulu Sultan Post Dedesi), Baba Mondi (Makedonya Harabati Baba Dergahı Postnişini), Hasan Çıkar (Evrensel Mevlana Aşıkları Onursal Başkanı-Galata Mevlihanesi Derneği Başkanı), Mehmet Demirtaş (Sultan Sücaattin Veli Dergahı Postnişini), Sadullah Baba (Kırcaali Bölgesi Dedeleri adına), Ahmet Kara Hüseyin (Seyid Ali Sultan Koruma Heyeti adına), Prof. Dr. Oktay Efendiyev (Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı), Seyid Niyazi Türkmani (Halep Ateşoğulları Ocağı), Ali Dedeoğlu (İsviçre Alevi Toplumu Dedeler Birliği Başkanı), Kazım Yaman (Baba Mansur Derneği Başkanı), Ali Ekber Ateş, Ali Yüce (Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanı), Hasan Atıcı (Akdeniz Alevileri Kültür Derneği Başkanı), Binnur Aslan (Londra Alevi Birliği Temsilcisi) Av. Nimet Karabulut (CEM Vakfı Denetleme Kurulu üyesi), Nuray Aydoğdu (CEM Vakfı Gençlik üyesi) Dr. Muhammed Ali Sultani (İran Yaristan Tarih Araştırma Merkezi Genel Sekreteri)

Daha sonra Canpolat'ın davetiyle program konuşmacıları kürsüye gelerek konuşmalarını yaptılar. İlk konuşmayı toplantının evsahibi CEM Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan yaptı.

Bu Bir Utanma Sorunudur

Alevi toplumunun sorunları, Alevilerin çeşitli alanlardaki hukuk mücadelelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınma süreci, iktidarın Alevilik'le ilgili politikaları, cemevlerinin statüsü, Alevilerin genel bütçeden pay almaları, ders kitaplarında Aleviliğin anlatılması gibi konuların tartışıldığı toplantıda konuşan Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevilerin ayrımcılığa tabi tutulduğunu vurgulayarak "İnancından dolayı farklı bir muameleye tabi tutulmak bugünün dünyasının kabul edeceği bir tutum değildir. Ağır uluslararası sorumlulukları beraberinde getiren bir davranıştır. Din hizmetlerinden Alevilere ayrılan pay sıfır kuruştur. Cemevlerinin hukuki statüsü 5 dakikada halledilecek bir konuyken sürüncemede kalmaya devam ediyor. Bu bir utanma sorunudur." diye konuştu.

Doğan, Aleviliğin din kitaplarına girmesiyle ilgili de konuşarak Başbakan'ın kendisine bir söz verdiğini belirtti. Doğan, "Sayın Başbakan'ın beraber katıldığımız toplantıda bir vaadi vardı. Halkın önünde medyanın önünde biz hazırlatacağız. Şu anda 40 sayfaya yakın bir kitap hazırlanıyor. Bunlar bu yılın ders kitaplarında yer alacaktır. Eğer sizler bunu doyurucu bulmazsanız siz kendiniz yazın biz onları aynen Milli Eğitim Bakanlığa talimat vererek gerekli prosedürlerden geçirerek kitaplarda yer vereceğiz demişti. Halen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından redaksiyonu yapılan ve Cem Vakfı çevresinden dostlarımızın da katıldıkları bu içeriğe hangi şekil verildi. Ne şekilde kitaplara konuluyor. Bir bilgi sahibi değiliz" ifadesini kullandı.

Diyanet, Özgürlüklerin ve Demokrasinin Önündeki Engeldir

Cemevlerinin statüsüyle ilgili de konuşan Doğan, "Cemevlerinin hukuki statüsü 5 dakikada halledilecek bir konuyken sürüncemede kalmaya devam ediyor. Öyle anlaşılıyor ki Diyanet İşleri Başkanının konuşmasından anlıyoruz ki başkanlık buna kesin bir dille karşıdır. Büyük ihtimalle diyorum ki Cemevlerindeki ibadetin güzelliği Sünni kardeşlerimizin Alevi İslamını benimseyeceklerinden çekindiği için Diyanet İşleri Başkanlığı, Cemevlerini sürekli olarak öteleyeme gayret etmektedir" dedi Doğan, Alevi dede ve babalarının kendi diyanetlerini kurma desteğinin maddi ve parasal olarak verilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Neden ayrı bir Alevi Diyanetinden söz ediyorum ? Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı devletin tüm inançlarının yönlendirilmesini sağlayan tek kurum olmasına rağmen Alevileri bünyesine almamakta ısrar ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı hem özgürlüklerin önündeki en büyük engel hem de Türk demokrasisinin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Diyanet İşleri Teşkilatı bugün çok büyük bir siyasi potansiyele sahip bir kuruma dönüşmüştür" diye konuştu. Alevilerin bütçeden pay almasıyla ilgili olarak ise Doğan, "Bugünkü hükümetimizin de iyi niyetiyle yapmaya çalıştığına inanmak istediğimiz reformların içinden Alevi İslam inancına genel bütçeden bir payın ayrılması sağlanmalıdır Sayın Bakanım" diye konuştu Doğan, "Yeni bir örgütlenmeye gitmenin zamanıdır" ifadesini kullandı.

Doğan'ın ardından Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ile yurtdışından gelen konuklar ve siyasi parti temsilcileri birer konuşma yaptılar. Son konuşmacı ise Devlet Bakanı Faruk Çelik oldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.