Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ankara'da Uluslararası Alevilik Sempozyumu (Foto)

CEM Vakfı Ankara Şubesi'nin düzenlediği II. Uluslararası Tarihten Bugüne Alevilik Sempozyumu, Ankara'da gerçekleşti. 

23 Ekim 2010
Ankara'da Uluslararası Alevilik Sempozyumu (Foto)

23 Ekim Cumartesi günü Ankara Dedeman Otel'de gerçekleşen sempozyuma değerli liderimizin yanı sıra bakanlar, inanç önderleri, rektörler, sivili toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler, yerel yöneticiler de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan sempozyumun ilk konuşmasını CEM Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Faruk Ali Yıldırım yaptı. Yıldırım'ın ardından CEM Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan sempozyumun açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Aleviliğin tarihsel sürecine kısaca değinen Doğan, Türk yurtlarını, Anadolu'yu İslamlaştıran şahsiyetlerin ne yazık ki yeterince bilinmediğini, bu konuya gereğince önem gösterilmediğinin altını çizdi. Her nedense Türk üniversitelerinde araştırılmayan bu isimler üzerine batı üniversitelerinde çalışmalar yapıldığını vurgulayan Doğan Türk tarihinin, inanç tarininin kökenleri boyutu bu sempozyumdaki sunumlarla ortaya çıkacağını belirtti. Tüm bunları anlattıktan sonra "Peki ne oldu da, tüm bunları gerçekleştiren Aleviler bugün yok sayılıyor?" sorusunu soran CEM Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, iktidarların çeşitli siyasi çıkarları doğrultusunda kendi vatandaşlarını yok sayma yoluna gittiğini ifade etti.

Doğan konuşmasının devamında Kurtuluş Savaşı'nda Alevilerin yurdun her yerinden Mustafa Kemal Paşa'ya destek olduğunu, ama cumhuriyet sonrasında da asimilasyondan ve mağduriyetten kurtulamayarak bu ülkede yaşamıyormuşçasına muamele gördüklerini söyledi.

Doğan'ın konuşmasından sonra verilen aranın ardından sempozyum sunumlarına geçildi. Birinci oturumda "İslam'da Aleviliğin Başlangıcı" konulu sunumuyla Alevi Dedesi yazar Mehmet Yaman; "Ehlibeyt Aşığı Ebu Hanife" konulu sunumuyla Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk; "Hallacı Mansur ve Alevilik" konulu sunumuyla Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek katılımcılara seslendi.

Sempozyumda canlı yayında Cem Tv'nin sorularını yanıtlayan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Caferi camilerinin Diyanet'e bağlanması konusunu eleştirerek "Umarım sevgili bakanımız bu konuda camiamızın duyarlılığını dikkate alacaktır." dedi.

Cem Tv'nin ardından ATA Tv'nin sorularını yanıtlayan Özgündüz, röportajında sempozyumu değerlendirerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.