Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran, 5+1 ile Tekrar Masada

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, şartlarının yerine getirilmesi halinde nükleer enerji konusunda '5 artı 1' ülkeleriyle müzakerelere başlanılacağını söyledi. 

18 Ekim 2010
İran, 5+1 ile Tekrar Masada

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yurt gezisi kapsamında gittiği Erdebil'de halka hitabında, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkeleriyle nükleer konulardaki müzakerelere değindi.

Devlet televizyonunun canlı verdiği konuşmada Batılı ülkelere seslenen Ahmedinejad, ''Sizler için en iyi yol İran'la müzakeredir, başka yol da yok'' dedi.

''İran halkı, iğne başı büyüklüğünde bile olsa hakkından vazgeçmeyecek'' diyen Ahmedinejad, ''Müzakereler adalet ve karşılıklı saygı esası üzerine olmalı'' ifadesini kullandı.

Ahmedinejad, müzakerelere başlanması için '5 artı 1' ülkelerinden İran'ın şart olarak öne sürdüğü dört soruya cevap vermesi gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, '5 artı 1' grubuna hitaben sorularını şöyle sıraladı: ''Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) yasalarına bağlı mısınız? Müzakerelerden amacınız İran ile işbirliği ve dostluk mu yoksa düşmanlık mı? Müzakerelerde mantık ve kanuna tabi misiniz; bunlar karşısında aciz kalırsanız gürültü koparıp yaptırım kararı alacak mısınız ve son şart olarak da siyonist İsrail rejiminin atom bombalarıyla ilgili görüşünüz nedir?''

Ahmedinejad, '5 artı 1' ülkelerinin bu sorulara cevap vermemesinin, ''UAEK'nun yasalarına bağlı olmamak, siyonist rejimin bombalara sahip olmasını desteklemek, müzakerelerde mantığa tabi olmamak ve dostluğun esas alınmaması'' anlamına geldiğini savundu.

Tahran yönetimi, ''her ülke gibi kendilerinin de barışçıl amaçlı nükleer enerji elde etme haklarının resmen tanınması gerektiğini'' belirtiyor.

Taraflar arasında nükleer konulardaki müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine BM Güvenlik Konseyi, İran aleyhinde yaptırım kararları almıştı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.