Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan, AGRİ İçin Düğmeye Bastı

Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan liderleri Bakü'de düzenlenen enerji zirvesinde projeyi masaya yatırıp ortak bir şirketin kurulduğunu ilan ettiler.  

15 Eylul 2010
Azerbaycan, AGRİ İçin Düğmeye Bastı

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, bu şirkette tüm ülkelerin eşit oranda temsil hakkına sahip olacağını açıkladı.

Azeri gözlemciler, AGRİ projesinin Hazar ve Ortadoğu doğalgazını Avrupa'ya taşıması öngören Nabucco projesinden çok daha kısa sürede tamamlanabileceğini ve önemli doğalgaz tedarikçisi Türkmenistan'ın da projeye ilgi göstereceği görüşünde.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Romanya Cumhurbaşkanı Trayan Besesku, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Macaristan Başbakanı Viktor Orba'nın bir araya geldiği toplantıda misafirlerini selamlayarak bir konuşma yaptı. Azerbaycan'daki yer altı kaynaklarının işlenmesi tarihi hakkında bilgi veren Aliyev, Azerbaycan'ın dünyada petrolün işlendiği ilk ülkelerden olduğunu, bağımsızlığın ardından da bu alanda hızla önemli bir konuma yükseldiğini belirtti. Enerji işbirliğinde AGRİ projesiyle yeni bir merhale açtıklarının altını çizen Aliyev, projenin büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Trayan Besesku, AGRİ'nin ülkesi için önemine değinerek Avrupa'nın enerji güvenliği konusundaki çabalarını anlattı.
 
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise bölgesel enerji işbirliğinde Azerbaycan'ın özel rolünü vurgulayarak kaynakların naklinde Gürcistan'ın transit rolü hakkında bilgi verdi.

Görüşmeler sonunda liderler arasında AGRİ'nin içeriğine dair Bakü Beyannamesi imzalandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.