Irak’ta yayımlanan es-Sabah gazetesinin haberinde göre Hukuk Devleti İttifakı üyelerinden Hüseyin el-Esedi, Hukuk Devleti İttifakı’nın el-Irakiye ile müzakereleri sürdürmekten yana olduğunu; ancak Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal İttifak’la da dolaylı yollardan görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
El-Esedi, Başbakan Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin yeniden bir araya gelmesinin beklendiğini belirtirken, Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı üyelerinden Mahmud Osman, Amerika’nın Hukuk Devleti İttifakı, el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı koalisyonuna dayalı bir hükümet formülü üzerinde yoğunlaştığını açıkladı.
Hukuk Devleti İttifakı, el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı’nın hükümet kurma ihtimalinin zayıfladığını belirten Mahmud Osman, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakı’nın Hukuk Devleti ile koalisyon girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine el-Irakiye ve Kürdistan İttifakı ile koalisyona sıcak bakmaya başladığını söyledi.
Öte yandan Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani, Irak’taki tüm siyasi grupların liderlerini yeni bir anlayışla hükümet kurma görüşmelerinde bulunmak üzere Erbil’e davet etti.
Sadr grubu, Nuri el-Maliki’nin liderliğini yaptığı Hukuk Devleti İttifakı içerisinde Maliki’nin başbakanlığını istemeyen grupların bulunduğunu öne sürdü.
Sadr grubu: Grubu içerisinde de Maliki’yi istemeyenler var
Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonunun haberine göre Sadr grubunun önde gelen liderlerinden Baha el-Areci, Hukuk Devleti İttifakı içerisinde Nuri el-Maliki’nin başbakan adaylığından çekilmesi için baskı yapılmaya başlandığını öne sürdü.
Sadr grubu milletvekillerinden Baha el-Areci, Nuri el-Maliki’nin başbakan adaylığı konusunda ısrar etmesinin Irak’ta hükümet kurma çalışmalarının önünde ciddi bir sorun oluşturduğunu savundu.
Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki ise bazı bölge ülkelerini ve Irak’taki siyasi grupları kendisinin yeninden başbakan olmasını önlemeye çalışmakla suçluyor.
Sadr grubunun da içinde yer aldığı Irak Ulusal İttifakı, Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile Ulusal Birlik adı altında koalisyon kurarak mecliste hükümet kurabilecek bir çoğunluk elde etmiş; ancak Hukuk Devleti İttifakı’nın Maliki’den başka birini başbakan adayı olarak sunmaması sebebiyle hükümet kurma çalışmaları çıkmaza girmişti.
Irak Ulusal İttifakı, Maliki’den başka birini başbakan adayı olarak sununcaya kadar Hukuk Devleti İttifakı ile görüşmeleri askıya aldığını açıklamıştı.
Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Muhammed Meşkur, el-Menar televizyonuna verdiği demeçte Nuri el-Maliki’nin başbakanlık konusunda parlamentoda alacağı desteğin zayıfladığını belirterek müttefikleri olan Hukuk Devleti İttifakı’ndan başbakan adaylarını değiştirmelerini istediklerini söyledi.