Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

El Irakiye?den Tehdit, BM'den Müdahale

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı hükümeti kendilerinin kurmasına izin verilmemesi durumunda taraftarlarının ülkede bir şiddet dalgası yaratacağını açıkladı.  

31 Temmuz 2010
El Irakiye?den Tehdit, BM'den Müdahale

Irak’a ait Ur haber ajansının bildirdiğine göre İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye üyelerinden Cemal el-Batikh, “el-Irakiye, yasal hakkı olan hükümeti kurmaktan mahrum edilirse, taraftarlarımız ülkede bir şiddet dalgası başlatabilir ve bu da siyasi sürecin gerilemesine neden olur” dedi.

Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı ile Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak Ulusal İttifakının koalisyon yapmalarına ve meclisteki en büyük grubu oluşturmalarına rağmen, el-Irakiye ittifakı seçimlerde 91 milletvekili çıkararak birinci olduğu için hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.

Sudan da bile seçimlerden bir hafta sonra hükümet kurulduğunu belirterek Iraklı siyasi liderleri geri kalmışlıkla suçlayan el-Irakiye milletvekili Cemal el-Batikh, hükümetin kurulması konusunda yabancı müdahalesinin gerekli olduğunu savunarak “eğer hükümet kurulamazsa, Birleşmiş Milletlerin müdahalede bulunarak el-Irakiye’ye hükümet kurma hakkını vermekte haklı olur” dedi.

Çarşamba günü toplanması gereken Irak parlamentosu, Iraklı siyasi grupların cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı konusunda uzlaşmaya varamaması sebebiyle belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Öte yandan Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifakı’nın koalisyonunu bozmak için Irak Ulusal İttifakı ve Kürdistan İttifakı ile ayrı ayrı koalisyon müzakerelerinde bulunan el-Irakiye’nin Irak Ulusal İttifakı ve Kürdistan İttifakı ile uzlaşmaya varamadığını açıkladığı bildirildi.

Irak’tan yayın yapan Nehreyn adlı internet sitesi, el-Irakiye grubuna mensup yetkililerin el-Irakiye, Ulusal İttifak ve Kürdistan İttifakı arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısız olduğunu söylediğini duyurdu.

7 Mart’ta yapılan Irak seçimlerinde el-Irakiye, 91, Hukuk Devleti 89, Irak Ulusal İttifakı 70 ve Kürdistan İttifakı da 57 sandalye kazanmıştı.

BM’den Irak içişlerine açık müdahale

El-Irakiye grubu dışındaki tüm Iraklılar hükümet kurma sürecinde Irak’ın iç işlerine müdahale edilmesine karşı çıkarken BM’nin Irak Temsilcisi Ad Melkert, tüm Iraklıları İyad Allavi’nin başbakanlığını kabul etmeye çağırdı.

Iraklı siyasi gruplar, BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Ağustos’ta Irak konusunda yapacağı toplantıda ülkenin iç işlerine müdahale edilmesinden duydukları endişeyi dile getirirken Birleşmiş Milletlerin Irak Özel Temsilcisi Ad Melkert’in Iraklı tüm siyasi grupların İyad Allavi’nin başbakanlığını kabul etmeye çağırdığı bildirildi.

BM Genel sekreteri Ban Ki Moon’un Irak Özel Temsilcisi Ad Melkert’in, el-Irakiye İttifakı’nın önde gelen Liderlerinden Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüşmesinde “herkesin seçimlerin galibi olarak el-Irakiye’nin hükümeti kurma hakkına sahip olduğunu itiraf etmesi gerekir” dediği bildirildi.

Irak Federal Mahkemesi’nin hükümeti kurma görevini seçimi kazanan değil, mecliste en büyük gruba sahip olan siyasi ittifaka veren son kararını da eleştiren Ad Melkert, “Irak Federal Mahkemesi’nin hükümeti kurma görevinin mecliste çoğunlukta olan gruba ait olduğuna ilişkin yorum yanlışı, el-Irakiye’nin hükümet kurma hakkının çiğnenmesine neden olmuştur. Bu da Irak yargı sisteminin ıslah edilmesi gerektiğini göstermektedir” dedi.

BM’nin Irak Temsilcisi Ad Melkert’in yayımlayacağı raporun 4 Ağustos’taki Güvenlik Konseyi toplantısında belirleyici olacağı bildiriliyor.

Iraklı siyasi gruplar, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’yi ABD’nin desteğiyle hükümet kurma sürecini çıkmaza sokarak dış müdahalelere zemin yaratmakla suçluyorlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.