Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ermenistan Barış İstiyor mu?

Azerbaycan, Kazakistan?ın başkenti Almatı?da gerçekleşecek AGİT Dışişleri Bakanlarının gayrı resmi görüşmeleri çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı ile görüşmeyi kabul ettiğini açıkladı.  

10 Temmuz 2010
Ermenistan Barış İstiyor mu?

Görüşme önerisinin kabul edildiğini basına bildiren Elmar Memmedyarov, Madrid Prensipleri’ nin teklifinden bu yana liderler arasında 9 görüşmenin gerçekleştiğini ve Azerbaycan’ın bu prensipler çerçevesinde anlaşma üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi. İki ülke liderinin en son Petersburg’da buluştuğunu hatırlatan Azeri Bakan, hem Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in hem de Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un artık her iki tarafın da ortak bir paydada uzlaşarak anlaşmaları gerektiğini söylediğini belirtti.

Memmedyarov, Madrid prensipleri ile ilgili ise şöyle konuştu:

"Kelbecer ve Laçin, 5 yıl içinde Azerbaycan’a verilecek. Ben de, Eşbaşkanlar da bu konuda aynı fikirdeyiz ve bu konuda anlaşma sağlandığı düşüncesindeyiz. Kelbecer ve Laçin Karabağ’a bağlı değildi ve bu yüzden bu bölgeler, diğer 5 ilçe ile birlikte Azerbaycan’a verilecek. İlk etapta 5 ilçe, güvenlik açısından ise Kelbecer ve Laçin’in 5 yıl içinde geri verileceğini düşünüyoruz. Laçin ve Kelbecer’in geri verilmesini Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da önermişti. Serj Sarkisyan ise 7 yıl içinde geri vermeyi kabul etti. Bizim 3 yıl önerimize karşılık Minsk Grubu Eşbaşkanları bu süreyi 5 yıl olarak önerdi. Azerbaycan ise bu süreyi kabul etti. Ama liderlerin son Petersburg görüşmesinde Sarkisyan bu konuyu yeniden gündeme getirdi. Bu yüzden Almatı’da bu konu yeniden müzakere edilecek. Benim kesinlikle bilmek istediğim, Ermenistan, gerçekten barış istiyor mu, yoksa müzakereleri uzatmak için mi görüşmelere katılıyor.”

Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermenilerin durumuna da değinen Memmedyarov, onların da Azerbaycan vatandaşı olacağını ve tüm Azerbaycan vatandaşları gibi onların da güvenliğinin her bakımdan sağlanacağını söyledi.

Soares: Sorun Ermenistan’dan kaynaklanıyor

öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi Başkanı Joao Soares, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için yapılan müzakerelerin yavaşlamasında Ermenistan’ın daha fazla sorumluluk taşıdığını bildirdi.

AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkanlığı görevini bırakmak üzere olduğunu ve bu yüzden samimi olarak konuştuğunu belirten Sorares, barışı sağlamak için zeminin iyi olduğunu, her iki tarafın da barışı sağlayacak iradeye sahip olduğunu ama Azerbaycan’ın iradenin yanı sıra çözümü sağlama imkanının olduğunu vurguladı.

Madrid görüşmesinden sonra herkesin çözüm formülünü bildiğini söyleyen Soares, sorunun çözümüne engel bazı faktörlerin olduğunu ve bunların en önemlilerinin de Rusya, Avrupa ve ABD’deki Ermeni diasporası olduğunu söyledi.

Soares sözlerini şöyle sürdürdü; “Azerbaycan hükümetinde sorunun çözümü için hem irade hem de güç olduğunu görüyorum. Ama Ermenistan liderinin seçimden sonra konumunu yeteri kadar güçlendirdiğini söyleyemem. Ama Aliyev’de hem irade hem nüfuz var. Bu yüzden ben sorunu Ermenistan tarafından görüyorum. Eğer Ermeniler gerekli adımları atarlarsa bu, Türkiye’nin sınırı açması ile sonuçlanacak. Ermenistan’ın dışında refah içinde yaşayan Ermeniler, Erivan’daki politikayı belirlememeliler.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.