Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yaptırımlar Çöp Kutusuna

BM Güvenlik Konseyi'nden Türkiye ve Brezilya'nın ret, Lübnan'ın da çekimser oyuna rağmen 12 oyla geçen İran'a yeni yaptırımlara ilişkin Ahmedinejad konuştu. 

10 Haziran 2010
Yaptırımlar Çöp Kutusuna

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi'nin İran yönelik olarak kabul ettiği yeni yaptırımlar kararının hiçbir değer taşımadığını ve "kullanılmış bir mendil gibi çöp kutusuna atılması gerektiğini" söyledi.

Ahmedinejad, ziyaret ettiği Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu kararın hiçbir değeri yok...Çöp kutusuna atılması gereken kullanılmış bir mendil gibi" dedi.

İran devlet televizyonu da, karar tasarısını kabulünü, 'yanlış bir önlem' olarak değerlendirdi, kararın "durumu daha da karmaşıklaştıracağını" söylediler.

"Güvenlik Konseyi'nin üyeleri sert bir dille uyarıldı ve ilk kez yeni yaptırımlar uygulanırsa hiçbir şekilde artık müzkere masasına oturulmayacağı açıklandı. Ahmedinejad, takas anlaşmasının da geçersiz kaldığını duyurdu.

Bugüne kadar 'konuşmadan yanayız' diyen İran, bu kez BM'nin kararına çok kızgın. Takas anlaşmasının imzalanmasının ardından 'iyi niyetimizi gösterdik, silah peşinde değiliz, top karşı tarafta' şeklinde açıklamaların yapıldığını İran, olumlu adımlar beklemişti.

Ayrıca, hiçbir zaman zenginleştirme çalışmalarının askıya alınmayacağı da son zamanlarda ilan ediliyordu. 'Bizim hakkımız ve vazgeçmeyeceğiz' deniyordu.

Yeni yaptırımlar olursa, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle ilişkinin gözden geçirileceği açıklandı. Parlamento yeni yaptırımlar olursa Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile ilişkinin gözden geçirileceği uyarısında bulundu. Şu da biliniyor ki geçmişte de İran yaptırımları destekleyen ülkelerle ilişkisini gözden geçireceğini söylemişti ama bunu yapmadı...

Geçmişteki yaptırımlar, İran halkının hayatını zorlaştırdı. Örneğin İranlılar yurt dışında hesap açamıyor ve yurt dışı vizesi alamıyorlar. Ama hükümete karşı da bir tepki yok.

Altı çizilmeli ki, yaptırımların enerji alanına yansımaları nedeniyle tepki oldu. Petrol ülkesi olmasına karşısn, geçmiş yaptırımlar nedeniyel bu alanda gelişme sağlanamadı. Batı yatıeım yapmadı. Bir araştırmaya göre, iran'ın 80 sene sonra petrolü bitecek... Uzmanların inancı bu. Yeni yaptırımlar mutlaka olumsuzluk yaratacak."

"HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK"
Öte yandan, İran'ın, BM Güvenlik Konseyinin nükleer programı nedeniyle yeni yaptırımlar getiren karar tasarısını kabulünden sonra uranyum zenginleştirmeyi durdurmayacağı bildirildi.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hiçbir şey değişmeyecek" dedi.

Büyükelçi Sultaniye, "İran İslam Cumhuriyeti, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürecek" diye konuştu.

'HAYIR'CILARA TEŞEKKÜR
Bu arada İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Khazee, karar tasarısına "hayır" oyu veren Türkiye ve Brezilya ile karar tasarına destek vermeyen Lübnan'a teşekkür etti.

Konsey'de tasarının kabulünün ardından konuşan Khazee, yaptırımların ABD ile birkaç müttefiği tarafından Konsey'de kabul edilmesi için "empoze" edildiğini belirterek, Türkiye ve Brezilya'nın bu karara "hayır" demesinden, Lübnan'ın da çekimser kalmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.