Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Körfez'de ABD Hareketliliği

ABD, Bahreyn?deki deniz üssünü iki katına çıkarıyor, ABD?nin nükleer denizaltısı da Fars Körfezi?nde. 

29 Mayıs 2010
Körfez'de ABD Hareketliliği

Bahreyn’in doğusundaki Salman limanında yer alan, Amerikan 5. Filosuna ait deniz üssü iki kat genişletiliyor.

Bahreyn’deki Amerikan 5. Filosuna ait deniz üssünün iki kat genişletilmesi yönündeki karar dün Bahreynli ve Amerikalı yetkililerin katıldığı kararla hayata geçirildi.

Bahreyn’deki Amerikan 5. Filosu üssün genişletilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada üssün 28 hektar genişletileceğini ve dört aşamalı olarak gerçekleştirilecek projenin 2015 yılında tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

580 milyon Dolara mal olacak projenin bütçesinin Amerikan Deniz Kuvvetleri tarafından karşılanacağı bildirilirken, üssün genişletilmesiyle 5. Filo’nun askeri kapasitesinin arttırılacağı bildiriliyor.

Genişletme projesinin müteahhitliğini Bahreynli şirketlerin üstleneceği; ancak teknik ve mühendislik açıdan denetiminin Amerika’nın Napoli’deki askeri personeli tarafından yapılacağı bildirildi.

Bahreyn, 1971 yılında yaptığı bir anlaşmayla Amerika’ya 40 kilometrekarelik bir askeri üs vermişti. 1993 yılında bölgedeki deniz kuvvetleri komutanlığı merkezi için Bahreyn’i seçen ABD, 1995’ten beri de 5. Filosunu Bahreyn’e konuşlandırdı.

Amerikan 5. Filosu; Fars Körfezi, Umman Denizi, Kızıl Deniz ve Hint Okyanusu’nun bir bölümünde denetim ve operasyon görevi yapıyor.

ABD’nin nükleer denizaltısı Fars Körfezi’nde

İran deniz kuvvetlerinin Amerika’ya ait bir nükleer denizaltının Fars Körfezi sularında bulunduğunu belirlediği bildirildi.

İran’ın İngilizce yayın kuruluşu Press TV, İran deniz kuvvetlerinin Fars Körfezi sularında Amerika’ya ait bir nükleer denizaltının dolaştığını belirlediğini duyurdu.

Amerikan savaş gemilerinin ve nükleer denizaltısının körfezden dünyaya açılan kapı olan Hürmüz Boğazı’nda bulunmasının bölgede kaygıya sebep olduğu bildirildi.

Amerika’nın 48 şilebinin bulunduğu Fars Körfezi’nde 18 savaş gemisinin yanı sıra Eisenhower uçak gemisini de bulunuyor.

Körfeze kıyısı olan ülkelerde üretilen ve Asya, Amerika ve Avrupa’ya ihraç edilen ham petrolün yüzde 90’ı Hürmüz Boğazı üzerinden tankerlerle taşınıyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.