Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Bu Son Şansın

Ahmedinecad, Obama'yı takas anlaşması ile ortaya çıkan fırsatı değerlendirmeye çağırırken, Rusya'yı da ikaz etti.  

27 Mayıs 2010
Bu Son Şansın

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Türkiye ve Brezilya’nın girişimleriyle imzalanan nükleer takas anlaşmasınının büyük fırsat doğurduğunu belirterek Amerikan yönetimine "bu fırsatı değerlendirin" çağrısı yaptı.

Ahmedinejad, yurt gezileri kapsamında gittiği Kirman eyaletinde, 5 artı 1 ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaşmalarına değindi.

Ahmedinecad, "Viyana Grubuyla uranyum takasını öngören Tahran bildirisinin ABD Başkanı Barack Obama için tarihi bir fırsat" dedi, "aksi takdirde Amerika Birleşik Devletleri’nin Tahran ile işbirliği şansını kaçıracağını" vurguladı.

İran lideri, Obama ile "arasını bozmak ve iki ülke ilişkilerini geri dönülmez noktaya sürüklemek isteyenler olduğunu" da savundu.

Uranyum takasına ilişkin İran'ın attığı olumlu adıma rağmen, ABD öncülüğünde yeni yaptırım kararı alınmak istenmesini eleştiren Ahmedinecad, "Sayın Obama bilmeli ki, bu bildiri onun değişim yaratması, halkların hukukuna saygı göstermesi, eski hükümetlerin insanlık dışı politikalarını kenara bırakması, tüm milletlerle adalet ve insaf esası üzerine işbirliği yapması içintarihi bir fırsattır" dedi.

"Dünyada ve ABD'deki bazı kimseler, Obama'nın İran halkının karşısında yer alması ve İran halkıyla dostluk yollarını ebedi olarak kapatması için çok ısrarlılar" şeklinde konuşan Ahmedinecad, Obama'dan fırsatları iyi değerlendirmesini isteyerek, aksi halde İran halkının yeni bir fırsat daha vermeyeceğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, "Gün, uyanış ve direniş günüdür. Obama, gelecekteki dünya siyasetinde insani ve dikkate değer bir etki bırakmak istiyorsa, İran halkının adaletin icrası için yarattığı bu büyük fırsattan istifade etsin" ifadelerini kullandı.

RUSYA’YA ÇAĞRI: DÜŞMANLAR LİSTESİNE DAHİL OLMAYIN

Ahmedinejad, Amerika’nın İran’a yönelik ek yaptırımlar öngören karar taslağına Rusya’nın verdiği desteği de eleştirdi.

Rus lider Medvedev’e kararını gözden geçirme çağrısı yapan İran lideri, "Böylesine hassas bir dönemde komşumuz Rusya, 30 yıldır bize düşmanlık güdenleri desteklememeliydi. Bu İran halkı için kabul edilemez" diye konuştu.

"Rus liderleri, İran halkının onları da tarihi düşmanlar listesine almasına izin vermemeli" ifadesini kullanan Ahmedinecad, "İran ve Rusya iki komşu ülkedir ve doğal olarak birbirlerinin dostudur. İki komşu için durum bundan farklı olamaz. Ama söylemeli ki, dostça ilişkilerin de gerekleri var. Bunun ilki de karşılıklı saygıdır. Bu, en azından bizim dost ve komşudan beklentimizdir" diye konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in İran aleyhindeki olası yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarının İran halkı ve devleti için sorun olduğunu kaydeden Ahmedinejad, "Halk bilmek istiyor: Onlar dostumuz mu, yanımızda mı yer alıyor, bizimle mi, yoksa başka şeylerin peşinde mi? Rusya cumhurbaşkanı olsaydım, medeniyet sahibi ve büyük İran halkıyla ilgili konularda görüş belirtir ve karar alırken daha dikkatli olurdum" dedi.

Rusya'nın baskılara boyun eğmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Ahmedinejad, kendilerinin de baskı altında olduğunu hesaba katarak, Rusya aleyhinde tutum sergilemelerinin söz konusu olamayacağını belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.