Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Obama Hariri'yle Hizbullah'ı Konuştu

ABD başkanının İsrail'in ortaya attığı Hizbullah'a Scud füzesi transferi iddialarını gündeme getirdiği bildirildi.  

26 Mayıs 2010
Obama Hariri'yle Hizbullah'ı Konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da Lübnan Başbakanı Saad Hariri’yle bir araya geldi.

Beyaz Saray, iki liderin görüşmesinde Ortadoğu barış çabaları, bölgesel güvenlik ve Lübnan’a yasadışı yollardan silah sokulması gibi konuların ele alındığını bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın Hariri'ye, “BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının ihlali anlamına gelen Lübnan'a silah naklinin oluşturduğu tehdidi” ilettiği belirtildi.

Açıklamada, “Obama, BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 yazında Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasındaki savaşa son veren 1701 sayılı kararının ihlali anlamına gelen Lübnan'a silah naklinin oluşturduğu tehdit konusunda ısrar etti” denildi.

HARİRİ: ARAPLAR BARIŞA HAZIR

Obama görüşmede İran’ın, uluslararası silahsızlanma yükümlülüklerine uymasının önemini vurguladığı da kaydedildi.

Hariri'nin de görüşmeden sonra yazılı bir açıklamada bulunduğu ve “Obama ile Ortadoğu'da barış sürecinin görüşmelerin merkezinde yer aldığı” ifadesini kullandığı kaydedildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Suriye'nin Hizbullah'a füze verdiği yönündeki suçlamalarına herhangi bir atıfta bulunmayan Hariri, açıklamasında, “Başkan Obama'ya barışı gerçekleştirmek için gerçek bir fırsatımızın bulunduğunu söyledim. Araplar İsrail ile bir barışa hazır. Filistinlere başkenti Kudüs olan, kendilerine ait bir devlet kurmalarına olanak sağlayan bölgesel bir barışın zamanı gelmiştir” ifadesine de yer verdi.

Hizbullah üyelerinin de bulunduğu ulusal birlik hükümetinin başbakanı olduğu Kasım 2009'dan beri ilk kez ABD'yi ziyaret eden Hariri, Obama'nın kampanya sloganı “Evet yapabiliriz”e atıfta bulunarak, “Evet bunu yapabiliriz” sözleriyle açıklamasına son verdi.

İSRAİL -LÜBNAN- SURİYE GERGİNLİĞİ

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, bir süre önce İran ve Suriye’yi, Lübnanlı Hizbullah örgütüne gelişmiş silah ve füzeler vermekle suçlamıştı. İlk olarak İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in gündeme getirdiği Suriye’nin Hizbullah’a uzun menzilli Scud füzeleri verdiğini iddialarının ardından bölgede durum gerginleşti.

Suriye ve Lübnan hükümetleri Scud füzesiyle ilgili iddiaları yalanlarken, iki ülkede İsrail'in bir saldırı hazırlığında olduğu yönünde haberler medyada yer alıyor.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Obama ile görüşmesinden hemen önce İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmiş, basına kapalı yapılan görüşmede İran ve bölge konularının konuşulduğu bildirilmişti.

Hariri daha önce de Suudi Arabistan ve Suriye'yi ziyaret ederek Devlet Başkanlarıyla bir araya gelmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.