İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’ndan ulusal birlik hükümetine katılma yönünde uzlaşmaya dönük açıklamalar yapılırken, cumhurbaşkanlığı beklentisi giderek zayıflayan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin grubu Başbakan Nuri el-Maliki’nin Sadr grubunu hükümet dışında tutmak istediğini öne sürdü.
El-Irakiye İttifakı üyesi Tarık Haşimi’nin grubunun Sözcüsü Şakir el-Kuttab, Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki ile el-Irakiye Lideri İyad Allavi arasındaki görüşmenin gerçekleşmemesinin sebebinin Maliki’nin Sadr grubunu hükümete katmak istememesi olduğunu iddia etti.
El-Irakiye Sözcüsü Meysan Demluci’nin el-Irakiye liderlerinin yaptıkları istişareler sonucu Celal Talibani'nin cumhurbaşkanlığını kabul ettiklerini açıklamasının, seçimlerden sonra Irak Cumhurbaşkanının Arap olması gerektiğini belirterek cumhurbaşkanlığı beklentisinde olduğunu açıkça ortaya koyan Tarık Haşimi’nin bu beklentisini tamamen boşa çıkardığı bildiriliyor.
Tarık Haşimi grubunun iddialarını yalanlayan Hukuk Devleti İttifakı liderlerinden Halid el-Esedi, Sadr grubunu kardeş olarak gördüklerini belirterek Sadr grubunun bir süre önce ittifak yaptıkları Irak Ulusal İttifakı’nın en önemli parçası olduğunu vurguladı.
Sadr grubunun Hukuk Devleti ile Irak Ulusal İttifakı’nın yaptığı koalisyonun en önemli ortaklarından biri olduğunu belirten el-Esedi, Nuri el-Maliki ile İyad Allavi arasında yapılması beklenen görüşmenin ise seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra gerçekleşeceğini söyledi.
Ammar el-Hekim: Hukuk Devleti ile ittifakımızda değişiklik olmayacak
Hukuk Devleti ile Irak ulusal İttifakı arasındaki ittifakı bozmaya yönelik girişimler sürerken Irak Ulusal İttifakı Lideri Ammar el-Hekim, Hukuk Devleti ile ittifak konusundaki tutumlarının değiştirilemez olduğunu belirtti.
Lideri olduğu Irak Ulusal İttifakı ile Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın kurdukları koalisyonun ulusal iradenin sonucu olduğunu belirten Ammar el-Hekim, bunun başkalarına birçok mesajlar verdiğini vurgulayarak “Biz tüm siyasi grupların yer almadığı bir hükümete katılmayacağımızı belirttiğimiz gibi, bizim Hukuk Devleti ile ittifak konusundaki tutumumuzda da herhangi bir değişme olmayacaktır” dedi.
Kürtlerin hükümete katılım şartı
Öte yandan seçimlerde Kürdistan İttifakı listesinden milletvekili seçilen Sami Şuriş, kurulacak hükümetin bir ulusal birlik hükümeti olması gerektiğini belirterek Kürdistan İttifakı’nın hükümette yer almasının temel şartının Kerkük’ün Kürdistan bölgesine bağlanmasının önünü açan anayasanın 140. Maddesinin uygulanması olduğunu söyledi.