Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kırgızistan Durulmuyor

Kırgızistan'da 7 Nisan'da patlak veren olayların ardından ülkeden ayrılan devrik lider Kurmanbek Bakiyev Belarus'a sığındı. Ancak ülkede olaylar tam anlamıyla durulmadı. Şimdi de etnik şiddet tehlikesi kapıda. 

22 Nisan 2010
Kırgızistan Durulmuyor

100 kişilik bir grup, başkent bişkek yakınlarındaki Mayevka köyünde yaşayan Ahıska Türkleri ve Ruslara saldırdı. Olaylarda 5 Ahıska Türkü öldürüldü.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da köyü ziyaret etti.

Ahıska Türkleri'ne göre, ortalığı talan edip topraklarını ellerinden almaya çalışanlar, yönetimi ele geçiren muhaliflerin içinden.

Geçici hükümet ise, olası yeni saldırıları önlemek için bölgeye asker ve polis sevketti.

Olay yerine giden Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Akçal ise, "Her şeyin daha iyi olmasını umut ediyorum. Bu sonuçta geçiş dönemi. Onun için tüm bunların bir daha tekrarlanmamasını umut ediyoruz" dedi.

Kırgızistan'da 7 Nisan'da muhaliflerin isyanıyla başlayan olaylarda 83 kişi ölmüştü.

'O hükümeti tanımayın'

Belarus'ta sürgünde bulunan Kırgızistan'ın devrik lideri Bakiyev, hala devlet başkanı olduğunu savunarak, dünya liderlerinden geçici hükümeti tanımamalarını istedi.

Belarus'un Telgraf ajansının haberine göre, Kırgızistan'daki olaylar sonrasında muhalefet liderleri tarafından devlet yönetimine el konulması nedeniyle ülkesini terk ederek önce Kazakistan'a, sonra da Belarus'a giden Bakiyev, başkent Minsk'te basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, Kırgızistan'ın anayasal devlet başkanı olduğunu ve görevine devam ettiğini savunan Bakiyev, "Kaba kuvvete başvurarak devleti ele geçiren çeteler nedeniyle ülkesinin zor günler geçirdiği bu dönemde sorumluluğunun bilincinde olduğunu ve bunun için kanun karşısında cevap vermeye hazır olduğunu" söyledi.

Bakiyev, açıklamasında Kırgız halkına seslenerek, "Kırgızistan'da anayasal düzenin sağlanması için her şeyi yapacağını ve çetelere, ülkesinin kaderini tayin etmeye izin vermeyeceğini" ifade ederek, "Yalnız olmadıklarını, güvenli dostlarının olduğunu ve onların yardımı ve halkın iradesiyle ülkelerini bu beladan kurtarabileceklerini" savundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.