Aliyev, kabulde Füle'nin gelişinin, Azerbaycan ve Avrupa Birliği arasındaki işbirliğinin gelişmesi ve hayata geçirilen programların müzakeresinde iyi bir fırsat oluşturduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Aliyev, işbirliğinin gelecekte farklı sahalarda ilerleyeceğine dair ümitli olduğunu bildirdi.
AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi Füle, geliş sebebinin AB ve Azerbaycan arasındaki işbirliğinin şu anki durumu, ilişkilerin geliştirilmesi ve ilerletilmesi olduğunu ifade etti.
Aliyev ve Füle'nin, Azerbaycan-Avrupa Birliği, Azerbaycan-Ermenistan, Yukarı Karabağ sorunu, Doğu İşbirliği Programı ve enerji alanında işbirliği konularını görüştüğü açıklandı.
Füle, daha sonra Bakan Memmedyarov ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Memmedyarov ve Füle, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Memmedyarov, görüşmede Yukarı Karabağ sorunu hakkında Füle'ye bilgi verdiğini belirterek, ''Sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi halinde, bu durum, her iki taraf için yeni imkanlar açacak'' dedi.
Azerbaycan'da yapılacak milletvekili seçimleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Füle, seçimlerin özgür ve şeffaf bir şekilde yapılmasını istediklerini kaydetti.
Füle, Azerbaycan'da temasları kapsamında muhalefet liderleriyle de görüştüğünü ve görüşmelerin güzel geçtiğini belirtti.
Basın mensuplarının, ''AB, neden işgalci Ermenistan tarafı ile ilişki kuruyor ve bu ülkeye karşı tedbirler almıyor'' sorusuna Füle, ''Bu meseleler hazırdaki görüşmelerin hangi aşamada olduğuna bağlıdır. Benim bildiğime göre, iki ülke cumhurbaşkanları görüşmektedirler. Geçen hafta Ermenistan'da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştüm. Anlıyorum ki her iki taraf da sorunun barış yolu ile çözülmesi taraftarıdır. Avrupa Birliği, AGİT Minsk Grubunun faaliyetlerini desteklemektedir'' diye cevap verdi.
AGİT Minsk Grubu, tarafların Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.
AGİT Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki’de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. Bu amaçla Minsk şehirinde bir konferans toplantısı yapılması talep edildiyse de bu henüz gerçekleşmemiştir.
6 Aralık 1994 tarihinde Budapeşte’de yapılan toplantıda, Minsk Süreci için eş başkanlık kurumlarınin oluşturulmasına ve bu eş başkanların ABD, Fransa ve Rusya olmasına karar verildi. Bu eş başkanlar sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan başta olmak üzere, tüm ilgili ülkelerle ve kurumlarla görüşmeler yapmak ve bu görüşmelerin sonuçlarını Minsk Grubu’na bildirmekler yükümlüdürler.
ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu’nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve işgalci Ermenistan yer almaktadırlar.