Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ulusal İttifak, Birliği Sağladı

Seçimlere hazırlanan Irak Ulusal İttifakı, Şii ve Sünnileri tek çatı altında toplamayı başardı. Hedef, seçimlerden sonra ülkenin ulusal bütünlüğünü sağlamak.  

22 Şubat 2010
Ulusal İttifak, Birliği Sağladı

Seçimlere hazırlanan Irak Ulusal İttifakı, Şii ve Sünnileri tek çatı altında toplamayı başardı. Hedef, seçimlerden sonra mezhep çatışmalarını bitirmek ve ülkenin ulusal bütünlüğünü sağlamak

Irak, 7 Mart 2010'da yapılacak parlamento seçimlerine hazırlanıyor. 2003'te işgale uğramasının ardından geçen yedi sene içinde Irak siyasetinde önemli değişiklikler yaşandı.

SÜNNİ-Şİİ TEK ÇATI ALTINDA

Bünyesinde Şii, Sünni, Kürt, Arap ve Hıristiyan unsurları barındıran Irak Ulusal İttifakı, uzun süre etnik, mezhepsel ve aşiret ve milliyetçi çatışmalara sahne olan Irak'ta önemli bir proje olarak göze çarpıyor.

Irak Alimler ve Aydınlar Birliği Başkanı Dr. Halit el-Molla, eski rejimin Sunni-Şii gruplar arasında ayrılıkçılığı kışkırttığını, Irak Ulusal İttifakı'nın ise Şiileri ve Sünnileri tek çatı altında toplamayı başardığını söyledi.

El Molla, en aşırı sağdan en aşırı sola kadar bütün Iraklıların "Vatan" sözcüğü altında bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu belirtti.

Irak İslam Konseyi Başkan Yardımcısı ve Irak Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Hummam Hammudi ise, Irak tarihinde başka ülkelerle savaşlar yaşanmış olsa da, kendi içinde mezhepsel çatışmalara hiç sahne olmadığını söyleyerek, Şii-Sünni çatışmasının işgal güçlerinin gelmesinden sonra ortaya çıktığını söyledi.

Hammudi, "Mezhep çatışmaları dışarıdan işal edilmiş bir durumdur, bunun fikri planı da dışarıda hazırlanmıştır" dedi.

BAAS PARTİSİ HUKUKİ SÜREÇ

2005'te yapılan seçimlerin sonuçlarına bakınca ortaya çıkan manzara, Irak'ın Şii Arap, Sünni Arap ve Kürt bölgeleri arasında bölündüğü görülmektedir.

Sünni Araplar ve Şii Araplar merkeziyetçi yapıyı savunurken, Kürtler ise özerkliklerini korumak üzere federal yapıya sıcak bakıyor.

Baas Partisi'ne siyasi yasak getirilmesi konusunda ise, bunun siyasi bir yasak değil, tamamen hukuki bir süreç olduğunu söyleyen Hammudi, Baas Partisi'nin tüm Sünnileri temsil etmediğini de sözlerine ekledi. Hammudi, Irak Ulusal İttifakı'nın çabaları sayesinde seçimlerden sonra Irak'ta mezhep çatışmasının bir daha yaşanmayacağını söyledi.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÖNEMLİ

Türkiye'nin, Irak için Avrupa'ya açılan bir kapı olacağını söyleyen Hammudi, Türkiye'nin altyapı ve modernizasyon projeleri gibi konularda tecrübeli olduğunu söyledi. Irak'ta Türkiye'nin inşaat ve altyapı sektörlerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Hammudi, Irak'ın bu noktada gerekli sermayesinin olduğunu da sözlerine ekledi.

IRAKLI Şİİ VE SÜNNİ GRUPLAR TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Irak Alimler ve Aydınlar Birliği Başkanı Dr. Halit el-Molla ve Irak İslam Konseyi Başkan Yardımcısı ve Irak Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Hummam Hammudi mezhep çatışmasının dışarıdan işal edildiğini söyledi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.